1 800 автобуса тръгнаха с час и половина закъснение в знак на протест (СНИМКИ)

превозвачи

Автобусни превозвачи от цялата страна излязоха на предупредителен протест от 14.00 до 15.30 часа срещу Законопроекта за Българска автомобилна камара.

Браншовите организации в автобусния транспорт са единни в исканията си за спиране на проектозакона, който според тях е лобистки и дава цялата държавна власт в ръцете на няколко души с интереси в транспортния бизнес и със сериозна политическа подкрепа от страна на управляващите, съобщават от Българската стопанска камара.

По данни на браншовите организации, в протеста са се включили 1800 автобуса по 2480 разписания в 32 града, сред които: Перник, Варна, Благоевград, Търговище, Петрич, Добрич, Сандански, Пловдив, Карлово, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Лом, Вършец, Берковица, Исперих, Омуртаг, Поморие, Дулово, Търново, Гоце Делчев, Смолян, Шумен и др.

Проблеми за пътниците

На Централната автогара в София много от пътуващите не знаеха каква е причината автобусите да не тръгват.

„Някакъв протест има, но нямам представа за какво е… Всеки протестира, всеки иска нещо и накрая какво става – всеки е недоволен“, казва Борис Николов, който със сина си чака автобусът му да потегли.

„Дразнещо е това чакане. Аз пътувам за Хасково и ще пристигна по-късно от очакваното”, заяви Айлин Шабанлиева, цитирана от БГНЕС.

По-рано в интервю за Flashnews Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива изрази надежда, че пътниците ще проявят разбиране към протеста и исканията на превозвачите.

„Хората не са виновни, но нямаме друг избор, освен да ангажираме и тях с нашия проблем, защото този наш проблем след определен период от време ще бъде техен проблем, защото ще рефлектира върху качеството на услугата и най-вече върху цената. Причината е, че обременяването с други разходи под формата на членски внос, допълнителни такси за обработка на документи и издаване на лицензи, които ние в момента не заплащаме, ще оскъпи значително услугата“, подчерта Милтенова.

Нови протести на 25 и 28 юни

Отказът на управляващите да оттеглят законопроекта е причина да се пристъпи към организацията на мащабен ефективен протест, който е насрочен за 25 юни т.г., в София.

Вече е готов и планът за действие за планираното протестно шествие с автобуси на 25 юни. В него ще се включат 740 автобуса на 112 фирми.

„100 автобуса ще бъдат паркирани пред „Александър Невски”, останалите до 740 по бул. „Васил Левски“ и „Цариградско шосе“. Колоната ще стигне най-вероятно около Пазарджик. Шествието ще тръгне в 11 часа по жълтите павета през президентството, ЦУМ до централна автогара. Такова шествие ще има и на 28 юни”, обясни Ивайло Константинов от Сдружението на автобусните превозвачи пред БНР.

Стана ясно още, че протестът им ще бъде подкрепен и от над 200 камиона.