Превозвачи излязоха на национален протест срещу закона „Макрон“ (СНИМКИ)

С лозунги „Има ли място за нашия бизнес в ЕС”, „Европа на две скорости = на заден ход на България” и „Транспортен пакет 1 и 2=Exit, превозвачи от цялата страна излязоха на национален протест.

Те се обявиха против т. нар. закон „Макрон”, който ги задължава на 3 седмици да почиват у дома 45 часа, както и задължителните почивки да стават в хотел, а не в кабината на камиона.

Според тях тези рестриктивни мерки, ще доведат до фалит, както на международния транспорт, така и на автобусния. В София по дължината на бул. „Цариградско шосе” има над 80 камиона и над 60 автобуса, като до 17 ч., докогато продължава протестът, се очаква броят на камионите и автобусите да се увеличи.

В 13 ч. тръгва шествие от площад „Македония” към НДК, а целта на протеста е европейските лидери, които са в София да ги видят и чуят техните искания, и да не допускат транспортният бизнес в България да бъде унищожен.

Около 200 тира се наредиха на пътя Асеновград- Пловдив в знак на протест.

Протестът ще продължи до 14 часа, но движението по пътя не е спряно, камионите са в разширението, което се прави на този участък.

Снимка: БГНЕС

Протестиращите представители на фирмите от транспортния бранш в областта вече се срещнаха с областния управител Здравко Димитров и старши комисар Атанас Илков, а в 12.30 се очаква митрополит Николай да дойде на място и да благослови протестиращите.

Снимка: БГНЕС

Протести има и във Варна, както и при Петрич, на границата ни с Гърция.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС