Борисов отказа среща с македонския президент заради нежеланието му да подпише за новото име на страната

Премиерът Бойко Борисов отказа среща с македонския президент Георге Иванов, заради нежеланието му да подпише за новото име на страната. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Отложена е и срещата на президента с министър Екатерина Захариева. Президентът Румен Радев е бил информиран за отказа на премиера и Захариева още преди пристигането на Иванов.

Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Р Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос, се казва в съобщението от МС.

МВнР: Българското правителство отказва среща с президента Иванов

„Ключово за бъдещото развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставена под въпрос“, подчертаха от българското външнополитическо ведомство.

Президентът на Република Македония Георге Иванов днес е на посещение в България и трябваше да има срещи с премиера и външния министър на нашата страна, на които се очакваше да бъде обсъдена темата за решението на спора за името. Президентът Иванов отказва да приеме решението договорено от премиерите на Гърция и Македония, което е „Република Северна Македония“. Това решение слага точка на продължилия 27 години спор между Скопие и Атина и открива пътя за европейската и атлантическа интеграция на Македония.