Премиерът Борисов: Ще спрем изтичането на милиарди от ТЕЛК

Борисов, хора с увреждания, ТЕЛК, корупционни схеми
Правителството ще продължи с реформата на инвалидните пенсии и системата на ТЕЛК.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Министерски съвет.

С хората с увреждания, които са на протеста от години работим прекрасно, с всичките им организации и разбирам тяхната болка, но те са наши съюзници. Работим не за да бъдат ощетени дадени хора. Не сме искали на някого да навредим, точно обратното.

В системата на ТЕЛК са 1,7 млрд. лв. и ще спрем корупцията и изтичането на средства, заяви Борисов. Той припомни, че реформата на инвалидните пенсии е част от програмата на правителството по искане на патриотите.

Борисов припомни, че при създаване на правителството е подписано коалиционно споразумение и едно от условията на партньорите било да се направи всичко възможно да спре източването на различните системи от хора, които злоупотребяват. Пет месеца Валери Симеонов работи по тези промени и в следващите дни ще минат отново точка по точка по тях, каза премиерът.

Хората, които не са заслужавали, а продължават да вземат тези пари или имат корупционни схеми в ТЕЛК-ове, това не може да продължи.

Благодаря на хората, които протестират, утре ще има среща и точка по точка ще обсъдим всяко едно нещо, добави Борисов.

Относно комисиите ТЕЛК – ще използваме възможно всички ресурси на държавата за по-голям контрол. От там започна всичко. Целта ни е да направим така, че да остане повече ресурс за тях, а не да се пренасочва към друго място, каза още Борисов.

Борисов подчерта, че „един по-добър контрол ще е от полза на всички“. „Така, че апелирам за диалог апелирам за това общо, заедно да направим, така че за тези хора с уврежданията да останат и повече средства”, каза той.