Премиерът Бойко Борисов се отчита пред депутатите за европредседателството

Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се отчита пред депутатите днес.

Борисов ще има 10 минути да представи доклада си за участието на България в процеса за вземане на решения в Европейския съюз по време на българското председателство и за основните приоритети по време на австрийското председателство.

Правилата предвиждат в рамките на изслушването изказвания да се правят и от името на парламентарните групи, а депутатите ще могат да поставят конкретни въпроси на министрите. Отношение ще могат да вземат и присъстващите в пленарна зала членове на Европейския парламент.

Премиерът Борисов вече представи пред евродепутатите в Страсбург резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и основните приоритети на страната ни през последните шест месеца. Сред тях той открои бъдещето на Европа, европейската перспектива за Западните Балкани, младите хора, сигурността и стабилността в Европа, както и цифровата икономика.

Програмата на парламентарния контрол предвижда участие на петима министри. Вътрешният министър ще отговаря на въпрос относно нивата на битова престъпност в с. Камен и въпрос относно предприети действия за недопускане на пътнотранспортни произшествия по път Е-79, в участъка Видин – Монтана. Трети в програмата е земеделският министър Румен Порожанов. Към него има 7 въпроса, сред тях и за подпомагане на розопроизводстводителите, както и за възникване на огнище на чума по дребните преживни животни в с. Кости.

Към министъра на енергетиката Теменужка Петкова има питане от относно политиката на Министерството на енергетиката по отношение на гарантиране на сигурността на доставките на природен газ. На депутатски въпроси ще отговаря икономическия министър Емил Караниколов, към когото има два въпроса. Единият от тях относно „Държавна лаборатория Българска роза“ ЕООД.

15 въпроса има в програмата към Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството. Сред тях и такъв относно изграждането на тунела под връх Шипка. Към него има и питане относно политиката за осигуряване и поддържане на доброто експлоатационно състояние на пътищата от държавната пътна мрежа.