Португалия – Испания: Мачът на хаоса

Испания, Йеро

Веднага след изтеглянето на жребия за Световното първенство, този сблъсък бе определен като един от най-чаканите в груповата фаза. Все пак един срещу друг се изправяха съседи. И то не какви да е, а последните два Европейски шампиона – Португалия и Испания.

Малцина обаче са предполагали в какъв хаос ще се превърнат последните дни преди мача. И то заради неща, които нямат нищо общо с това, което правят футболистите на двата национални отбора. При Испания случаят е ясен и добре документиран. Реал Мадрид обяви селекционера Юлен Лопетеги за своя следващ треньор. Ден по-късно и ден преди началото на Мондиала, федерацията го уволни и назначи на негово място Фернандо Йеро. Според президента на федерацията Луис Рубиалес, той просто не е имал избор заради начина, по който оганизацията е била държана на тъмно. И за преговорите, и за обявяването на новината.

Според боса на Кралския клуб Флорентино Перес обаче, решението е „абсурдно“. „Абсолютно ненужно действие, което цели да унижи Реал Мадрид. Ние се разбрахме много бързо – за няколко часа и искахме да покажем прозрачност, за да избегнем всички спекулации по време на турнира. Съчувстваме на Юлен, че няма да води Испания, за да постигне успеха, който заслужава. Исках да дам пресконференция, но нямаше как да стане. Но първият човек, на когото казах, бе Рубиалес. Няма за какво да се оправдавам. Всичко беше професионално, често и прозрачно“, каза Перес. Звучи повече като оправдание. Но каквото и да се случи до края на турнира, бурята, която той предизвика, няма да затихне лесно.

Доналд Тръмп на футбола

Друг президент – този на Спортинг Лисабон – е в основата на хаоса в лагера на Португалия. „Разглезени деца, сега ще решим проблема…“, написа Бруно де Карвальо във фейсбук в началото на април. Два месеца по-късно, след наказанието на 19 футболисти, побой над някои от тях след загуба в последния кръг и безкрайно дълъг списък от обвинения, нещата далеч не са решени. Още по-малко в полза на човека, когото наричат „Доналд Тръмп на футбола“.

Португалия
Бруно Фернандеш и Желсон Мартинс (крайните вдясно) нямат никаква яснота за бъдещето си

Сапунената опера Спортинг едва ли ще свърши скоро. Но за някои от героите има надежда за край. В понеделник Желсон Мартинс, Вилиам Карвальо и Бруно Фернандеш прекратиха договорите си, цитирайки „валидни мотиви“. Преди тях това стори вратарят Руи Патрисио. Националът на Холандия Баст Дост, който бе един от битите играчи, също ще напусне в най-скоро време. А Дост дори заведе дело срещу Де Карвальо за „подбуждане към физическо насилие“. Патрисио напусна клуба, след като президентът наложи в последния момент вето на 18-милионния му трансфер в Уулвърхемптън.

Провалът на сезона

В основата на хаоса бе загубата на Спортинг от Атлетико в Лига Европа с 0:2. Президентът, който през 2015-а се отказа от социалните медии, след грубо избухване, отново не се сдържа. Де Карвальо, който понякога дори седи на скамейката на лъвовете, обвини играчите в „гротескни грешки“. Естествено, те не приеха добре това и 19 от тях пуснаха обща декларация, в която изявиха неудоволствието си от „публичната декларация на нашия президент“. Последствията от хаоса? Тимът завърши трети в класирането и остана извън Шампионската лига. А за капак загуби и финала за купата на Португалия от скромния Авеш. Който е в елита от едва три сезона.

Нека да говорим за Роналдо

Де Карвальо опита да спаси положението, като предложи да подаде оставка, ако всички футболисти се върнат в клуба. Според селекционера Фернандо Сантош обаче вече е късно и играчите от Спортинг не могат да се концентрират върху това, което трябва да правят за националния отбор. „Моля ви, нека да говорим за Роналдо. Всичките тези години се справяме толкова добре с това“, каза той на една от поредните пресконференции, на които заваляха въпроси за футболистите от Спортинг. Проблемът за него е, че макар да разполага с 13 европейски шампиони в тима си, той трудно ще намери заместници точно на тези играчи.