Политологът Страхил Делийски пред FN: Каквато и да е съдбата на Истанбулската конвенция Борисов ще спечели

Управляващите се отказаха да ратифицират Истанбулската конвенция- поне засега и докато не мине задълбочено обществено обсъждане. БСП внесе искане за референдум по темата, а църквата заклейми конвенцията. Обществото се раздели. Каква ще бъде съдбата на конвенцията, разговаряме с политолога Страхил Делийски.

Очертават се два пътя на Истанбулсакта конвенция -референдум или отхвърлянето й в НС. По кой път е по-вероятно да тръгне?

Референдумът ми се струва нереалистичен. Има достатъчно условия в Закона за референдумите и не мисля че при Конституционен съд ще мине подобен въпрос за референдум.

 

Каква ще бъде съдбата на конвенцията в парламента?

Очевидно е, че въпросът не е ЗА и ПРОТИВ конвенцията. Преформатира се тематиката. Дискусията се измести от конвенцията. Тя се превърна в инструмент на политическата борба. Тя обрасна с внушения и манипулации. Конвенцията изгуби същността си.

Много често това е съдбата на всяка една тема в българския публичен дискурс. Подменя се и се употребява политически, в крайна сметка губи от същността си.

Във фейсбук имахте пост от последните дни, че Боисов печели, а не губи от Истанбулската конвенция. Какво имахте предвид?

Борисов спечели от форматирането на Истанбулската конвенция в дискусия за т.нар. „джендър“. По този начин той активири онези познавателни схеми, светогледни модели и психически състояния, които го правят политически възможен: анти – либерализъм, фатализъм и конспиративност, ирационализъм, анти – интелектуализъм, култ към традицията и страх от промяна. Печалбите за Борисов от такъв социокултурен климат са в пъти по – големи от негативите на това, че неговото правителство предложи Конвенцията. 

Светия синод православна македонска дълг приеманеТова че църквата застана срещу Истанбулската конвенция ще повлияе ли на решението на премиера Бойко Борисов да ратифицира конвенцията и не изпълни ангажимента си пред евродепутатите?

Ако стигнем до там, че църквата да влияе върху политически решения, то ще се наложи да сменим българската Кноституция. По Конституция властта произтича от народа, не сме монархия, властта не произтича от Господ и църквата не може да се меси. Това е едно от опредните неща, което се случи от скандала за конвенцията- да гледаме какво ще каже църквата. Огромна част от обществото разчита на църквата, какво политическо решение да вземе. Това е  абсурд. Ние сме либарална демокрация, не теократична монархия.

Ще бъде ли ратифицирана все пак?

След всичко това, което се случи не знам. След споровете и опасенията за въвеждане на тертия пол, еднополовите бракове, не знам. Не съм предполагал, че ще се стигне до тежки конспиративни теории. Сега след като и църквата се намеси, никой не знае какво ще се случи.