Политическият психолог проф. Антоанета Христова пред FN: Ако БСП иска да играе ролята на ефикасна опозиция, темата на вота трябва да е друга

БСП

Политологът проф. Антоанета Христова заяви пред Flashnews, че ако БСП иска да играе ролята на ефикасна опозиция, темата на вота трябва да е друга.

Борисов
Проф. Антоанета Христова

Къде бъркат социалистите и излиза ли наистина президентът от ролята си на обединител на нацията, вижте в интервюто. Проф. Христова дава отговор и на въпроса – стабилна ли е коалицията и защо Валери Симеонов има сблъсъци с министри от ГЕРБ, както и дали вотът на недоверие ще мине.

Г-жо Христова, имат ли основание БСП да искат вот на недоверие заради сигурността?

БСП трябва да искат вот на недоверие, когато има опозиционна гледна точка, искаща да подчертае алтернативата на управление. Защото това е ролята на опозицията. Моето вътрешно убеждение обаче е, че БСП трябваше да предложи друга тема, ако иска да бъде по-ефективна. Много по-вълнуващи българското обществено мнение и тревогите на хората са проблемите около социалните политики. Съвсем друга е посоката, в която трябва да бъде притискано и насочвано правителството – максимално бърза да намира решения и да предлага политики и реформи в сферите на здравеопазването, социалните мерки и разбира се- съдебната система.

депутати, заплати, отпуски, НИнова, ГЕРБ, БСП

Защото в сравнение с миналите управления можем да кажем, че сега много по-малко са тези хора, които са отвлечени. Много по-малко са големите престъпления, с които МВР не се справя. Да, има много проблеми, свързани с кадровия състав и качеството на изпълняваната работа, но хората страдат много повече от проблемите, които изброих по-горе.

Според вицепремиера Екатерина Захариева вотът на недоверие ще е неуспешен, защото коалицията е стабилна. Смятате ли, че прогнозата й е вярна?

Да, напълно. Смятам, че тези вълнения, които се забелязват между Валери Симеонов и министри на ГЕРБ, са смислени, но в голяма степен предизборни. Това са терени, на които Валери Симеонов може да направи видима политика предвид наближаващите европейски избори, предвид това, че трябва все повече и повече да се разграничават и да подчертават собствения си профил.

В този смисъл е нормално той да се сблъска по различни теми с представители на други политически партии. Но от гледна точка на единството в критични ситуации, това единство не е разбито.

Президентът Радев призова за държавническо отговорно мислене и адекватни действия в сферата на авиацията? Кое го провокира?

Според мен президентът Радев прави една сериозна грешка – той постоянно се държи като човек, противопоставящ се на управляващите, без да влиза в ефективен диалог, който да доведе до разрешаване на проблеми. Това означава, че или все още се намира в сферата на собствената си опозиционна роля като политически субект. Или наистина нетърпимостта е толкова голяма, че той не може да преодолее негативното си отношение. Той в момента играе критик.

Радев

Съвременната ефикасна политика предполага и съответно ефикасен диалог. Предполага, когато кажеш: „Това вие не сте го направили“ или „Вие сте виновни“, да предложиш как да се направи. В този смисъл аз се солидаризирам с някои експерти, които вече изказаха тази позиция, че  критичността, нетърпимостта, опозиционността като поведение при президента е малко в повече, отколкото би трябвало да бъде, за да влезе истински в ролята на президент.

ГЕРБ обвиниха президента Румен Радев, че с изявленията си нажежава политическото напрежение. Имат ли основание?

От една страна, са прави. От друга страна, ако те не протягат ръка за вътрешен диалог между институциите, може би грешат. Защото аз не зная дали те протягат ръка. За мен трябва да има вътрешен диалог между институциите, който дори да не е толкова публичен за медиите. В него да се произвежда резултат, а не противопоставяне. И двете страни са отговорни за този диалог.

Цветанов Горанов каракачанов Сидеров ГЕРБ президент Радев

Прави ли са да кажат, че той не е обединител на нацията?

Трудно ми е да отговоря на този въпрос, защото смятам, че с напредването на времето все повече го опознаваме. От друга страна, опозиционното му говорене в някаква степен е отговарящо на опозиционното преживяване на народа. Така че той стъпва върху емоция, която съществува, и се опитва да я презентира, да бъде нейното лице. В този смисъл нямам чувството, че той е напуснал терена на представителността на народа, който бива опозиционер, но това е партийна позиция. Това не е президентска позиция.

Как смятате, че ще се развие гласуването на вота?

Смятам, че няма да мине.