Парламентът отхвърли президентското вето и окончателно прие Антикорупционния закон

Бюджет 2018, депутати народни представители пари доклад СРС

Народното събрание прие повторно Антикорупционния закон въпреки президентското вето

При първото гласуване 222 народни представители гласуваха. От тях 147 „за“, против – 75, нямаше въздържали се.

След процедура по прегласуване депутатите отново преодоляха ветото на Румен Радев със 146 гласа „за“, 76 – против. Въздържали се отново нямаше.

Законът беше върнат за ново обсъждане с указ на държавния глава Румен Радев на 29 декември 2017 г.

По време на дебатите Хамид Хамид от ДПС коментира, че последното финално публично обсъждане на законопроекта, е минало конструктивно. „Налице е воля и търсене за общо съгласие за борба с корупцията, защото този конструктивизъм продължи и в Правната комисия. Дали законът има кусури, ще видим по време на неговото действие“, каза депутатът от ДПС.

Хамид посочи, че не приема констатацията от тази трибуна, че законът няма да проработи. „Не сме му дали шанс да работи и един ден и казваме, че няма да работи. Нека да дадем шанс на закона да проработи“, допълни Хамид Хамид.

Волен Сидеров, пък сподели, че следобед има намерение да подари на Юнкер хубава българска ракия и запита дали това ще бъде корупция.

„Групата на ОП ще гласува против ветото на президента, не за друго, не защото не уважаваме президента Румен Радев, напротив –моето лично мнение, е че го уважавам. Той е много израснал като политик, но трябва още. Сигурно има недостатъци в този закон“, каза Сидеров.

В крайна сметка той призова да се приеме закона и да се върви напред.

„Мотивите във ветото са юридически, а не политически. Правото е сложна система, съдържаща правила за поведение, които могат да работят“, заяви от своя страна Пенчо Милков от БСП.

„Българските граждани посочват корупцията като основно негативно явление, като причини за неуспехи на държавата и личните несгоди на всеки. Законът не урежда изчерпателно материята, която претендира да урежда, този закон създава обществени окачвания и същевременно с това нормативна разпокъсаност и неяснота“, каза още той.

Тодор Байчев от БСП коментира, че има множество различия между целта и мотивите на законопроекта, както и нормите. Така предложените норми няма да отговорят на обществените очаквания за противодействие на корупцията“, убеден е Байчев.