Откриха гените на интелигентността

Учени идентифицираха над 1016 гена, които са свързани с интелигентността, като огромният процент от тях бяха просто непознати на науката.

Международен екип е провел широкомащабно генетично изследване по проблемите на интелигентността и е открил 190 нови локации и 939 нови гени , които са свързани с интелигентността.

Откритието е разширило значително нашето научно разбиране за природата на когнитивната функция при човека.

Учените са изследвали данните от 270 000 души с европейски произход.

Участниците са решавали неврокогнитивни тестове, които са измервали техния интелект. След това данните от теста са били координирани с вариациите на ДНК при участниците, наречени единични нуклеотидни полиморфизми и така са успяли да идентифицират онези гени, които са изиграли роля при интелигентостта, която е била необходима за успешното решаване на тестовете.

От над 9 милиона мутации, които са били открити, екипът на д-р Постхума е идентифицирал 205 региона в ДНК кода, които отговарят за интелигентността, като от тях само 15 са били изолирани преди.

От специфичните 1016 гени само 77 са били известни преди новите тестове. Според екипа гените играят и допълнителната роля да предпазват нашето общо когнитивно здраве.