Омагьосаният кладенец- най-красивото място, което ще ви грабне

Омагьосаният кладенец (Поко Енкантадо) се намира в Националния парк Шапада Диамантина в щата Баия и всъщност не е никакъв кладенец.

Той представлява гигантски кух басейн, дълбок около 35 метра и пълен с толкова кристалночиста вода, че стволовете на старите дървета на дъното му могат да бъдат видени изключително ясно.

Когато слънцето се разположи точно над отвора на кладенеца, светлината се прокрадва през него и създава синьо отражение върху водата.

Омагьосаният кладенец е разположен в доломитна пещера и съдържа една от малкото популации на слепи сомчета, за които се казва, че имат научното име Rhamdiopsis krugi, които са ендемични за района.

Пещерата е дом на повече от десет вида прилепи и понякога се посещава от жаби и змии.

Омагьосаният кладенец беше затворен за посетители в продължение на три години, от 2008 г. до 2010 г. и беше отворен отново в началото на 2011 г. Броят на посетителите във всяка група е ограничен, за да се опазва крехката екосистема, а плуването във водата е забранено от 1990 г. насам.

Най-доброто време да посетите това сюрреалистично място е от април до септември. Тогава ъгълът на слънцето пада така, че осветява ярко синята вода.