Окончателно! Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги в Борисовата градина остава в ареста

Йоан Матев убийство Борисовата градина Георги решение съд
Софийският апелативен съд върна в ареста Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги Игнатов.
Инцидентът стана в Борисовата градина в София.
Решението е окончателно. Започва делото за убийство по особено жесток начин.

Прокуратурата представи доказателства, че е внесен обвинителен акт и поиска прекратяване на производството за мярката за неотклонение.

Съдът реши, че протестът на прокуратурата е основателен.

Преди седмица зам.-председателят на Софийския градски съд Мина Мумджиева реши, че е изтекъл законовият срок за задържането на Матев и го освободи. Тя аргументира решението си да пусне Йоан, тъй като за неговото престъпление, наказанието било максимум 12 г. затвор. Защото го извършил още непълнолетен. А по закон при това положение се лежи в арест максимум 8 месеца, а Матев ги излежал.

Йоан Матев е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в София, в парк „Борисова градина“ е умъртвил непълнолетния Георги Игнатов като му нанесъл един удар с нож. В резултата на това били засегнати жизненоважни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия. Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването пострадалият е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него. В деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал Георги случайно на пейка в Борисовата градина.

Въпреки че двете момчета не се познавали преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия. Нанесъл му един удар с нож, който обичайно носел в себе си. В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. След това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти. Ако бъде признат за виновен Матев би могъл да получи наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години. Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че деецът е бил непълнолетен към момента на извършване на деянието.