НЗОК с нови правила при изписването на скъпи лекарства – печели най-евтиното!

лекарства НЗОК Дечо Дечев Бойко Пенков
При няколко варианта за скъпо струващи лекарства задължително да се изписва най-евтиното. То обаче задължително трябва да има същата ефикасност, показания и противопоказания.

Това ще предложи новият шеф на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев, заяви самият той след откриването на дебат на тема „Прозрачност и здравеопазване“ по повод създаването на първия „Индекс на болниците“.

Това според него ще доведе и до по-кратък път на пациента до тези лекарства. Сега, ако един човек решава какъв да продуктът, с който трябва да се лекува пациента и има алтернатива от 5 продукта. От тях пациентът е подходящ за 4-и от тях, които са с различна цена. По принцип се избира най-скъпият, защото той предлага най-атрактивни условия“ , даде за пример д-р Дечев.

Според него така фармацевтичните компании ще пренасочат ресурса си от влияние върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други дейности.

Реформата ще върне и лекарства, които са били изтеглени от пазара, защото са по-евтини.

В следващите 3 месеца шефът на касата ще е готов с проект за оздравяване, в който конкретни мерки по перата, в които бюджетът на НЗОК към този момент се е провалил. Целта ще е през 2019 г. здравната каса  за първи път да бъде без дефицит.  „Ако на политиците не им хареса, ще бъда управителят с най-кратък мандат от 3 месеца“, обеща Дечо Дечев. „Големият проблем в контрола е, че касата се занимава с дейности, за които няма компетентност. Няма медицинско лице в НЗОК, което да е по-компетентно от лекаря, извършил медицинската дейност, която тя трябва да контролира“, обясни Дечев. Според него проблемът може да се реши, чрез въвеждането на онлайн система, който да проверява в реално време.

Някои хора, които не искат да има рокади, направиха едни предварителни действия, с които бетонираха кадровата ситуация в момента, каза още новият шеф на касата. Той се надява сам да подбере екипа си.

„Първите неща, които ще направя като управител на НЗОК, са концентрирани в три принципа – ефективност, ефикасност и контрол“, заяви д-р Дечев.

40 млн. лева ще бъде дефицитът в бюджета на НЗОК за лекарства в края на годината.

Такава е прогнозата на зам.министърът на здравеопазването Бойко Пенков.