В Норвегия елен всеки ден благодари на спасителите си, като им ходи на гости

В Норвегия елен всеки ден посещава семейство в знак на благодарност за това, че мъжът и жената са спасили живота му

Животното се превърна в истинска знаменитост, а хората се надпреварват да видят трогателните срещи. Историята датира от преди 4 години, когато ловци подгонили дивото животно. Съпрузите се намесили в най-критичния момент, когато еленът бил притиснат от всички страни и гибелта му била неизбежна.

Ананд и Мете Квам били в гората, когато забелязали ловците. Те се намесили навреме, защото в страната ловът на елени е забранен. А после завели животното до дома си. Нарекли го Филипен, което означава Плачко. Причината е, че в очите му постоянно се виждат сълзи.

Филипен идва сутрин до прозореца ми и ме чака. Знае, че когато се събудим, ще му дадем хляб. Той е много красив и има прекрасни рога – мечта на всеки ловец. Сега обаче никой от ловците не се опитва да го убие, защото е наш приятел, разказва Мете.

По думите й през зимата Филипен идва по-често, докато през лятото повечето време е в гората. Но когато се появи, доставя истинска радост на жителите на селото. Любимото му лакомство е хляб и продавачите от местния магазин му отделят по няколко хлебчета. Филипен познава своите приятели и общува с тях, но не смее да се доближи до непознати.

В Норвегия се опитват да запазят елените, които заради ловците са намалели през последните години. Еленското месо е деликатес и затова животните са обект на преследване от страна на ловците.