Нетаняху към Борисов: Никога няма да забравим как българите легнаха на ЖП релсите, за да предотвратите депортирането на евреите – Снимки, Видео

Борисов Нетаняху
„С България споделяме изключително добро сътрудничество в редица области. Искам също така да благодаря за последователната ви подкрепа и отстояването на интересите на Израел, включително и в ЕС. Приятелю мой, отново те приветствам в Израел!“.

Това каза министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху на срещата си с българския премиер Бойко Борисов.

Нетаняху  благодари на България за спасяването на българските евреи и припомни как гражданите са легнали на ЖП релсите, за да предотвратят депортирането им от нацистите.

По време на срещата двамата лидери ще обсъдят сътрудничеството между страните, общата работа в образованието и здравеопазването. От своя страна премиерът Борисов също благодари за топлите думи и заяви, че никога няма да забрави тази голяма признателност.

„И сега взимаме трудни решения, но тогава е било много трудно. Септември месец се надявам да открием два идентични паметника за този огромен подвиг. Когато пътувахме насам казах на моите министри, че сега ще видим човек, който е световен талант да бъде в добри отношения с президента Тръмп и с Путин“, заяви Борисов,а от своя страна Нетаняху отговори: „Случва се понякога“.

Българският премиер допълни, че отношенията ни с Русия не са блестящи и допълни, че са нужни за мира.

„Нашите военни пилоти и тези на Израел от няколко години провеждат съвместни полети, надявам се да имаме сътрудничество в медицитана и фармацията“, заяви още Борисов.

От своя страна израелския премиер заяви, че сътрудничеството между България и Израел много се е подобрило от първата среща между него и Борисов, като отношенията между двамата са прераснали и в приятелски.Борисов Нетаняху

„Много благодаря и мога да кажа, че сме постигнали изключително много, откакто се запознахме за първи път в Тел Авив“, отговори израелският премиер. „Сега, ако ми позволите, искам и по темата за тероризма да кажа нещо на иврит. Преди няколко седмици стана една трагедия. В Ирак бе убит един израелец – да бъде светла неговата памет. Днес аз бих искал да поздравя армията и службата за вътрешна сигурност за техните умения и действия. Убитият войник е бил един от най-добрите“, сподели още Нетаняху.

По-късно Борисов ще се срещне с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер. След това Борисов ще разговаря и с израелския президент Реувен Ривлин.

Лидерът на парламентарната опозиция Исаак (Бужи) Херцог ще даде работен обяд в чест на премиера Бойко Борисов. В програмата е предвидено поклонение в Божи гроб и аудиенция при Патриарха на Ерусалим Теофилос Трети (Патриарх на Светия град Ерусалим, на цяла Палестина, Сирия, Арабия и отвъд река Йордан, на Кана Галилейска и Светия Цион). Вечерта ще има коктейл в чест на българския премиер Бойко Борисов.