Welcome to the Dark Side: Най-черната сграда на Земята (ВИДЕО)

welcome to the dark side
Най-тъмната сграда на света

Пистите, залите и улеите на Пьонгчанг може да са покрити с яркобял сняг или лед, но между тях има сграда, която е напълно различна. Сграда, изцяло в черно. Сграда, която е най-черната по целия свят. Тя се откроява рязко. Прилича на правоъгълна черна дупка, на портал към друга вселена. Или на космическа защита срещу атаки от КНДР. Но не е нито едно от тези неща. А просто временен павилион за автогиганта „Хюндай“.

Построен от архитекта Асиф Хан, боядисан с материал, разработен в Съри.

 

1000 пъти по-тънки от човешки косъм

Покритието носи името Vantablack Vbx2. Супер черната боя поглъща 99% от светлината, която пада върху нея. И по този начин създава илюзията за бездна. „Прилича на нано-коралов-риф. Фотоните падат върху него и отскачат в структурата му, докато не се абсорбират. Оптичните проходи в „рифа“ са около 1000 пъти по-тънки от човешки косъм“, обяснява Бен Дженсън – главният технически инженер на Surrey Nanosystems, компанията, разработила материала.

Преди четири години компанията създаде най-черното черно дотогава – Vantablack S-VIS. Но взе спорното решение да го даде само на скулптура Аниш Капур. „Интересът беше огромен и бяхме буквално превзети от хора, които искаха да правят нещо с материала“, признава Дженсън. Четири години по-късно новото най-черно черно вече е на линия. И ще се продава официално след месец. Но не бързайте да смятате как ще направите от спалнята си космически кораб. Vantablack Vbx2 няма да се продава в магазините. „Само специалисти, наети от нас, които могат да направят постоянна наноструктура, ще работят с черната боя“, казва Дженсън.

 

Черно отвън, бяло отвътре

Павилионът на „Хюндай“ все пак не е чак толкова черен – по него има стотици пръчки, които завършват с миниатюрни лампички. Които изграждат модел на звездите, виждани от тази част на Земята. Тъй като са на различна дължина, докато вървиш покрай тях, се получава илюзията, че се разхождаш в Космоса. Вътре обаче чернотата отстъпва на светещо бяло. А по пода в миниатюрни канали се стичат капчици вода…