Най-малкото селце в Швейцария се превръща в хотел

Най-малкото селце в Швейцария води битка за оцеляването си, а за да го запазят, властите решиха да го превърнат в хотел и да се опитат да привлекат туристи

Община Корипо е създадена преди повече от 600 години. През 19 в. тук е имало над 300 жители. В момента те са само 16, като само един работи – кметът.

В Корипо имат същия проблем като у нас – младите хора са поели по пътя си в търсене на работа в големите градове. И въпреки че се намира само на 30 км от оживения Локорно, тук е трудно да се задържат млади семейства. Няма училище, няма магазин, няма удобства. Всъщност подобна съдба имат и други населени места в Швейцария. Да се живее далече от големите градове, вече не е икономически изгодно. Така селищата опустяват, а в Корипо около 60 традиционни каменни къщи стоят без стопани. Някои са се преселили, други са починали. Празните им домове още пазят изоставените лични вещи.

Но тези къщи крият и своето очарование. Те са със сухи каменни покриви, с оригинални камини, с подове от кестен. Това е друг век, смятат експертите по туризма. Те вече са разработили план да превърнат някои от празните домове в хотелски стаи. Концепцията, известна като albergo diffuso или „разпръснат хотел“, вече е била изпробвана в някои италиански хълмисти села, но никога в Швейцария. Но селото е обявено за исторически паметник. Така че може къщите да се реновират само вътре. Предстои сериозно почистване. В някои от домовете човек не е влизал от 50-те години на миналия век. Стари дрехи, пощенски картички, празни бутилки се търкалят по подовете. Стените са влажни и прашни. А най-лошото е, че липсват течаща вода и вътрешни тоалетни.

Изпълнителите на проекта предвиждат при ремонта да се помисли за всички удобства, включително и самостоятелен санитарен възел. Но ще запазят автентичността на всичко останало. Така че интериорът ще бъде относително спартански. Гостите ще живеят заедно със селяните, местният бар ще бъде неформална хотелска рецепция, а в свободното си време ще могат да се разхождат на воля в околностите.