Над 400 души са ранени при антиправителствените протести в Румъния

Стотици са ранени в сблъсъци с полицията в Румъния, където снощи се състояха антиправителствени протести, предаде ДПА, цитирайки Аджерпрес.

Около 440 души, в това число 24 полицаи, са пострадали, след като полицията използва сълзотворен газ в опит да овладее ситуацията в редица квартали на столицата Букурещ.

Край сградата на правителството бяха арестувани няколко души.

На митинга на площад Виктория в центъра на столицата са участвали 20 000 и 100 000 души според различните информационни съобщения.

След като голяма част от тях се бяха разотишли, силите на реда трябваше да използват водомети, за да угасят пожарите – демонстрантите палиха контейнерите за смет.

Президентът Клаус Йоханис осъди „жестоките“ действия на жандармерията и настоя за обяснения от министъра на вътрешните работи.

Протестите бяха организирани от живеещите в чужбина румънци, които специално за проявата се бяха завърнали в страната. Демонстрантите се обявиха срещу политиката на правителството най-вече в правосъдната система и облекчаване на положението на корумпираните.

Румънците са недоволни от решенията на управляващите социалдемократи по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки че е осъден на затвор за корупция.