Над 2000 души се простиха с бизнесмена Петър Христов

Петър Христов поклонение
Снимка: BgNews.online
Над 2000 души се простиха с бизнесмена Петър Христов, който беше прострелян в София на 8 януари.

Поклонението се извърши в Двореца на културата и спорта във Велико Търново.

Залата се оказа тесна за всички, които дойдоха да се простят с Петър Христов. Сутринта в тесен семеен кръг беше отслужено опело в Преображенския манастир.

Кметове на общини в Търновско, председатели на общински съвети и съветници от различни партии в региона, работници във фирмите му, бизнесмени, спортисти, съдии, лекари, преподаватели извиха дълга опашка.

Поклонението пред затворения ковчег с тленните останки на предприемача. На кратката траурна церемония бе прочетен съболезнователен адрес от бившия посланик на Израел у нас Шаул Камиса Раз. Над 30 венеца бяха подредени край ковчега, съобщава „24 часа“. Сред тях и на семейството на ранената от Максим Стависки Мануела Горсова, на която Петър Христов помагаше. За тази подкрепа той бе удостоен със званието “Достоен българин” през 2008 г.

“Разделям се с най-истинския човек, който съм познавал, аз имах честта да ми е приятел. След като посегнаха на Петър Христов, това вече не е държава”, каза бащата на Мануела Красимир Горсов.

“Загубата е тежка за целия регион“, заяви шефът на Общинския съвет в Г. Оряховица Даниел Костадинов.

“Нормално е всички тези хора, до които се е докосвал чрез футбола, да са тук”, каза шефът на Зоналния съвет на БФС Бончо Генчев. Сред присъстващите на поклонението бе и съотборникът му от САЩ94 Ивайло Йорданов,.

“Като член на настоятелството на Великотърновския университет само е помагал. Дойде да помогне, когато сме най-зле, включително и с лични средства, за да платим заплати. Накрая пое негови фирми да завършат университетската църква. Много е тъжно, когато си отива човек, на когото си разчитал”, сподели ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Петър Христов бе погребан във ВИП алеята на търновските гробища. Единствено семейството и най-близкото му обкръжение го изпратиха във вечния му дом.