Над 230 загинали и стотици ранени при жестокото терористично нападение в Египет – СНИМКИ

Египет

Продължава да расте броя на жертвите при нападението на бунтовници срещу джамия в северната част на Синайския полуостров в Египет. По информация на BBC загиналите вече са 235 души, а най-малко 130 други са ранени.

Координираното нападение е извършено по време на петъчната молитва в селището Ер Рауд, близо до Ел Ариш – столица на провинция Северен Синай.

Терористите обградили джамията от всички страни, взривили самоделна бомба сред молещите се, а след това открили безразборна стрелба по хората

Нападателите обстрелвали и линейките, с които откарвали ранените. По последни данни полицията е убила 15 терористи.

Във всички болници в провинция Северен Синай е обявено извънредно положение. Армейски подразделения и полицаи провеждат операция по прочистване на района.

Във връзка с нападението президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси свика заседание на съвета за национална сигурност с участието на ръководителите на силовите ведомства.

Министерството на вътрешните работи създаде специална комисия за разследване на атентата и нареди всички държавни и обществено значими учреждения да бъдат поставени под засилена охрана, включително джамии и църкви. По заповед на президента в страната е обявен тридневен траур.

Засега нито една от действащите в Египет терористично групировки не е поела отговорност за терористичния акт. През последните месеци египетските сили за сигурност засилиха усилията си за премахване на въоръжените групировки, разположени на полуостров Синай, най-опасната от които е организацията на Ансар ал-Макдис, принадлежаща на организацията ИДИЛ.