Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, но отложи преместването на посолството на САЩ – ВИДЕО

Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп обяви в нарочно обръщение, че посолство на САЩ в Израел ще бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим.

Това на практика означава, че страната признава града като столица на Израел

Малко по-късно Тръмп обаче подписа официално уведомление до Конгреса на САЩ за поредна отсрочка с още шест месеца на преместването на посолството в Йерусалим.

Белият дом поясни, че тази процедура е предвидена от Закона за преместване на американското посолство в Йерусалим от 1995 г. и се извършва, за да не се лиши външното министерство от значителни средства, необходими за работата на дипломатическата мисия в Израел.

Същевременно Тръмп призова за „спокойствие и толерантност“, като увери че остава обвързан с мирния процес между Израел и Палестинската автономия. По думите му тази стъпка ще даде нов подход към израелско-палестинския конфликт.

Решението за преместването на посолството в Йерусалим е взето от американският Конгрес още през 1995 г., но до сега бе отлагано. Още в предизборната си кампания настоящия държавен глава обеща, че ако вземе властта ще сведе решението в изпълнение.

Тръмп заяви, че решението относно признаване на Ерусалим за израелска столица е „просрочвано твърде дълго“.

„Много президенти казваха, че искат да направят нещо по въпроса, но не предприеха действия, дали защото им липсваше кураж или просто промениха мнението си впоследствие“, категоричен бе той. По думите му САЩ се стремят към мирно регулиране на конфликта в Близкия изток, което да удовлетвори и двете страни.

Тръмп потвърди, че скоро вицепрезидентът Майкъл Пенс ще посети Близкия изток.

Статутът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестинско-израелския конфликт. Израел заема източната част на града по време на войната от 1967 г. и настоява, че Йерусалим е „единствена и неделима“ столица на Израел. Палестинците, от своя страна искат да направят източната част на града своя столица.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, стремейки се да избягва стъпки, които повече биха задълбочили конфликта в Близкия изток, започна, по време на своето управление, да отлага прилагането на закона. Тази политика бе продължена от републиканеца Джордж Буш-младши, който така дори наруши своето предизборно обещание да премести посолството на САЩ в Йерусалим. Следващият обитател на Белия дом – Барак Обама също отлагаше всяко полугодие практическото осъществяване на закона.