МВнР: Приветстваме поканата към Скопие за НАТО

посланици, мирни договори МВнР позиция Ердоган договор

Приветстваме решението от Срещата на върха на НАТО за започване на разговори с Република Македония за присъединяване към Алианса – решаваща стъпка към нейната евроатлантическа принадлежност, заявиха от българското министерство на външните работи.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е част от водената от президента Радев делегация в Брюксел за Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО.

Подкрепяме решимостта на правителството в Скопие да продължи с прилагането на реформите и с укрепването на добросъседските отношения, се казва още в съобщението от МВнР.

От своя страна ще продължим да оказваме необходимата подкрепа в духа на нашия Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който подписахме през 2017 г. Разглеждаме постигнатия напредък и като успех на нашата активна политика за европейско и евроатлантическо бъдеще на целия регион – успешно реализиран приоритет и в рамките на приключилото преди дни Българско председателство на Съвета на ЕС.

Поканата към Република Македония е ясно потвърждение, че политиката на „Отворени врати“ на Алианса остава валидна и допринася за сигурността и стабилността в евроатлантическото пространство, заявяват от министерството на Захариева.