Минисреща на върха в Брюксел: Велчова завера в опит да се реши мигрантският проблем на Европа

Брюксел среща мигранти проблем
Няколко лидери от ЕС се събират тази неделя в Брюксел по искане на германския канцлер Ангела Меркел и организирана от Жан-Клод Юнкер.

Кой точно ще участва в срещата не беше ясно до последния момент. Със сигурност премиерът Бойко Борисов е поканен. В петък в Народното събрание той беше категоричен, че отива в Белгия с настройката да не подписва каквото и да било. За сметка на това е готов да изрази позицията на България, а именно, че границите на ЕС трябва да бъдат затворени.

В столицата на Европа ще се съберат лидерите и на другите най-засегнати от мигрантския поток страни – като Гърция, Малта,Турция, Италия, Испания, Белгия, Холандия, Франция и Германия.

Европа е дълбоко разделена по проблемите на миграцията!

Страните от Вишеградската четворка вече обявиха, че ще бойкотират срещата. Те са напълно солидарни с твърдата позиция на Австрия, която поема от нас председателството на Европейския съвет. Канцлерът Себастиан Курц вече зададе тона и не скри, че политиката му по въпроса за миграцията ще бъде меко казано твърда.

Себастиан Курц, Кристиан Керн Австрия избори предсрочни

„Вярвам, че не преразпределението на мигранти, а защитата на външните ни граници трябва да е в центъра на вниманието на всички ни. Само тогава няма да има граници в самия съюз„, заяви Курц.

Германският канцлер се сблъска челно с новите реалности в отношенията с коалиционния си партньор от ХСС. До степен, че е заплашено съществуването на това правителство и четвъртия мандат на Меркел.

Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер обяви, че иска да започне да връща хора, за които има издадена забрана да влизат на територията на Германия, както и на други мигранти. От своя страна Меркел отказва да подпише подобни рестрикции без консултации с други страни от ЕС.

Ако няма европейско решение, тогава ще трябва да действаме на национално равнище. Три години само се говореше за това, време е да се вземат някакви мерки. Ако канцлерът успее да постигне европейско решение на проблема, никой няма да е по-щастлив от мен”, заяви Зеехофер.

В крайна сметка, проблемът на германската коалиция изчаква решението си за след срещата на върха следващата седмица.

В същото време Италия гледа на себе си като на жертва на останалата част от блока.

Новото правителство на премиера Джузепе Конте смята, че Германия и Франция дърпат чергата само към тях, което е неприемливо за отношенията с Италия.

Ако отидем в Брюксел да играем по сценария, написан от Франция и Германия, ако си мислят да ни изпращат повече мигранти, вместо да ни помагат, тогава не трябва изобщо да ходим. Ще спестим пари от пътуването„, каза вътрешният министър Матео Салвини.

Истината е, че на този етап Европа не може да постигне консенсус по въпроса за миграцията.

Вече пет ротационни председателства (включително българското) не можаха да разрешат дълбоките противоречия на страните от съюза.

Не може да бъде променен Дъблинският регламент за убежището. Причината: от една страна стоят страните в центъра на Европа, които категорично отказват да приемат бежанци по квотите, наложени от ЕС. А, от друга страна, са крайбрежните държави като Италия и Гърция, които търпят най-силния натиск и за които прилагането на принципа на солидарност е от ключово значение.

От трета страна стои въпросът с Турция. Деликатните отношения на съюза с южната ни съседка също дават повод за безпокойство. Улисан в предизборна кампания Ердоган за момент смекчи тона. Но какво ще се случи след изборите в страната?

Какво предвижда черновата, върху която дискутират участниците в срещата?

Разпространеният текст на черновата предвижда ЕС да заяви, че ще „организира“ лагери за мигранти извън Общността. Предвижда се държавите по външните европейски граници да бъдат подпомогнати за връщането на незаконните мигранти политически, финансово и с експерти. До 2020 г. се предлага обособяването на европейска гранична полиция с 10 000 служители.

Изразено е намерение с идването им в ЕС мигрантите да бъдат въдворявани в центрове, където да изчакват решенията по молбите им за закрила, за да се избегне възможността те да предприемат самоволни пътувания. На мигрантите ще бъде наложено задължението да не напускат страната, в която са пристигнали, а ако те не се подчинят, ще бъдат наказвани.

Ако документът бъде утвърден, представители на държавите от ЕС ще се срещат всеки месец за отчитане на изпълнението на решенията.

Интересен детайл, който намеква, че разговорите няма да бъдат никак леки е съобщението на Юнкер, който предупреди, че след срещата няма да има пресконференция.

През 2017 г. през Средиземно море до Европа са стигнали 171 000 мигранти и бежанци, около 3000 са загинали по пътя към Стария континент.