25 мигранти са се удавили край либийския бряг

мигранти

Най-малко 25 души са се удавили при корабокрушение на лодка край Либия, в която вероятно е имало около 150 миггранти, съобщиха от две спасителни организации

„Гумена лодка потъна на север от Триполи, най-малко 25 души са умрели при инцидента, точните числа все още са неясни“, заяви немската благотворителна организация Sea Watch в Туитър.

Италианската брегова охрана каза пред АФП, че 85 човека са спасени от потъващата лодка и са открити осем тела на загинали.

Смята се, че това е първото корабокрушение през 2018 г., въпреки че спасителните организации казват, че безбройните лодки, които се опитват да прекосят Средиземно море, може да потънат и без следа, което означава, че смъртните случаи по опасния път през морето до Европа може да са започнали още по-рано.

Тревога била вдигната, след като самолет за наблюдение на мисията на ЕС за борба с трафика на хора „София“ забелязал частично потопената лодка на около 70 км. от либийското крайбрежие в международни води.

„Корабокрушение край бреговете на Либия, на изток от Триполи. Десетки хора, които са изчезнали, които ще умрат без погребение“, написаха в Туитър от испанската благотворителна организация Proactiva Open Arms.

От Sea Watch съобщиха, че са били алармирани за бедствието от страна на бреговата охрана, според която 150 лица са били на борда.