Масирани проверки на КАТ за скоростта ще има утре в цяла България

полиция акция скорост

От 6 часа утре, 18 април, до 6 часа на 19 април на територията на страната ще се проведе операция на Пътна полиция „24 часа скорост“.

Тя е заложена в календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция /TISPOL/ и аналогични проверки ще има на територията на целия Европейски съюз.

Основната цел на операцията е контрол на скоростта, която е една от основните причини за тежки пътнотранспортни произшествия.

Снимка: МВР пресцентър

В акцията ще участват 314 служители. Ще се следи от 684 точки за контрол с 148 мобилни камери, 28 преносими /т. нар. камери на триноги/ и 23 стационарни камери.

Пътна полиция призовава водачите да спазват ограниченията на скоростта и да бъдат толерантни към останалите участници в движението.

Скоростта, както в България, така и в другите държави от Европейския съюз, е основната причина за възникване на тежките произшествия с най-голям брой загинали и ранени.

Статистиката сочи, че през 2017 година в страната превишената и несъобразена скорост продължава да е най-голям дял за пътнотранспортните инциденти по вина на водачите.