Македонският президент отказва да подпише за новото име на страната, гръцката опозиция стяга вот на недоверие към кабинета на Ципрас

  Георге Иванов:Няма да подпиша такъв договор

  Македонският президент Георге Иванов заяви в предавано на живо обръщение, че няма да подпише договора за промяна на името на Македония.

  Той подчерта, че днес за първи път е бил запознат с текста на договора и процесът на договаряне с Гърция. Иванов каза, че на срещата, която имал сутринта с премиера Зоран Заев и с външния министър Никола Димитров им казал, че това е техен личен договор.

  “Целият този преговорен процес беше безотговорен и непрозрачен, поради което се стигна до този резултат“.

  Президентът подчерта, че няма да легализира политически „незаконни постройки“.

  Иванов също така зададе реторичния въпрос каква е била целта на преговорите – дали „за да се приемат всички гръцки искания и ултиматуми“?

  „С такъв договор се отварят много повече въпроси, отколкото се затварят. Гърция изпълни максималистичните си искания. Това, което направи с македонците в Гърция, сега с този договор ще го направи и с македонците в Македония.“

  Според президента договорът за името – Република Северна Македония – изтрива историята на страната. Той също така призова да „не се оскверняват“ целите на държавата – „ЕС и НАТО не могат да са алиби“.

  След като направи констатацията, че „този договор не обединява, а поляризира обществото“, Георге Иванов подчерта, че няма да го подпише.

  Гръцката опозиция плаши с вот на недоверие

  Гръцката опозиционна партия Нова демокрация планира да внесе в парламента предложение за вот на недоверие срещу премиера Алексис Ципрас заради споразумението за името на съседна Македония, съобщава източник от партията, цитиран от Ройтерс.

  Нова демокрация ще изчака до приключване на дебата по антикризисните реформи, който е планирано да завърши в четвъртък, преди да внесе предложението, е посочил източникът пред Ройтерс.

  Атина и Скопие постигнаха историческо споразумение вчера за това бившата югославска република да се нарича „Република Северна Македония“, уреждайки така спора за името, продължаващ вече близо три десетилетия.