Майките на деца с увреждания поискаха от социалния министър Бисер Петков цялостна реформа

Бисер Петков майки деца с увреждания
Майките на деца с увреждания поискаха от социалния министър Бисер Петков цялостна реформа в социалните грижи.

Във Варна, протестиращите майки заявиха на министъра, че козметични промени на действащите закони няма да решат проблемите им. Затова те искат цялостна реформа.

„Опитваме се да развиваме услугите в цялата страна така, че да са полезни за вас, за децата и за всички, които имат нужда“, увери от своя страна министърът. Той припомни, че от началото на февруари МТСП работи по подготовката на Закон за хората с увреждания, който да реши проблемите на всички хора с увреждания. Петков заяви, че до средата на октомври ще бъде представен проектът на Закона социалните услуги, който също се подготвя от министерството.

Министър Петков съобщи пред майките, че е свикал заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник, на което ще бъде разгледан проектът на Закон за личната помощ, изготвен от екипа на националния омбудсман Мая Манолова.

Той потърси мнението на майките на деца с увреждания от Варна по този проект.

В него се предвижда хората, които имат право на пенсия с добавка за чужда помощ, да кандидатстват за лична помощ на база на оценка на потребностите. Министърът уточни, че по данни на НОИ над 80 000 пенсионери получават добавка към пенсията си за чужда помощ. В същото време хората с увреждания в страната са близо 500 000 и организациите на и за хората с увреждания поставят въпроса защо подкрепата се насочва само към определен кръг от хора.

 

Петков припомни, че от началото на 2017 г. е въведена нова помощ по Закона за семейни помощи за деца, която се получава от 26 000 деца с увреждания. Родителите заявиха пред министъра, че е необходима изцяло нова философия в политиката за хора с увреждания. Те настояват за индивидуална оценка на потребностите на всеки човек. Според тях мултифункционален екип трябва да установява от каква помощ има нужда човекът с увреждане, за да продължи да е част от обществото. „Със сигурност този Законът за личната помощ, който се предлага, няма да реши всички проблеми“, каза майка на дете с увреждане.