Левски Лукойл е новият баскетболен шампион

Левски - Балкан
Божидар Аврамов минава покрай ДиВон Уошингтън

Левски Лукойл взе шампионската титла в Националната баскетболна лига. Това стана факт, след като сините спечелиха с 86:85 четвъртия мач от финалите с Балкан. Така те затвориха серията с 3-1 победи.

Подобно на предишните сблъсъци между двата тима, и този в препълнената зала „Арена Ботевград“ предложи много здрава битка. Обратите в резултата следваха един след друг, като крайният победител бе излъчен в заключителните секунди.

Силно начало за Балкан

Срещата започна по отличен начин за домакините, които след близо 6 минути игра водеха с 15 точки разлика при – 20:5. Постепенно обаче столичани наваксаха и намалиха пасива си до 9 точки – 22:13 в полза на Балкан. Подобрението в играта на сините бе още по-осезаемо през втората четвърт, през която играчите на Тити Папазов успяха да дръпнат в резултата и да те се оттеглят на почивката при 44:38 в тяхна полза.

Игор Кесар пропуска със сирената

След паузата двата тима продължиха надлъгването помежду си, като в края на третата част резултатът бе равен – 67:67. Яростната гонитба в резултата продължи и в последната четвърт, която предложи страхотна драма. В крайна сметка гостите от София успяха да отмъкнат победата, след като Игор Кесар пропусна да реализира за Балкан с финалната сирена.

Най-резултатен за победителите бе Божидар Аврамов, който завърши с 18 точки, към които добави 7 асистенции и 4 борби. Със 17 точки завърши центърът Омари Гудул, а 16 плюс 8 борби добави Неманя Милошевич. За Балкан 26 точки вкара Христо Захариев, а с 22 се отчете Игор Кесар.

Левски - Балкан
Венцислав Петков и Николай Стоянов
Тити Папазов: Спечелихме най-сладката титла

Треньорът Константин Папазов не криеше радостта си след триумфа. „В този отбор всички пренебрегнаха егото си. Убеден съм, че това е най-сладката титла – тази, спечелена с най-много българи. Минахме през много трудности, съжалявам, че имаше момент в серията, в който баскетболът остана на заден план. Отборът на Балкан игра тотално дезориентиран в нападение”, каза Тити.

Видич: Левски победи заслужено

Треньорът на Балкан Небойша Видич призна, че Левски Лукойл е победил заслужено. „Първо искам да честитя на играчите на Левски. Някои си мислеха, че моите думи са демагогия, когато казвах, че всяка наша победа над Левски Лукойл е подвиг. Но аз знаех срещу какъв противник играем. Да вкараш близо 90 точки при тази атмосфера в Арена Ботевград не е лесно. Както и да ограничиш Балкан в три мача до малко над 60 точки – също. Един клуб се състои от много хора – играчи, треньори, ръководство. Но аз ще се огранича да честитя само на играчите на Левски Лукойл”, обясни Видич.