Комисията по отбрана отхвърли президентското вето

вето

Комисията по отбрана прие повторно промените в Закона за отбраната и въоръжените сили с 12 гласа „за“и 7 „против“, които дойдоха от БСП.

Така депутатите на практика отхвърлиха президентското вето

Румен Радев спря поправките в закона в понеделник и ги върна за ново гледане, защото не приема трактовката, че удостоените с висше военно звание офицери ще трябва вече да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от военния министър или негов заместник.

„По този начин законодателят създава нова фаза в процедурата за удостояване с висши военни звания, която се развива пред помощен орган на Народното събрание“, подчерта държавния глава.

президент

Ген. Константин Попов призова днес в дебата по указа да се коментират мотивите, а не личностите, за да не се превръщат народните представители в защитници или противници на президента. Той обясни, че Народното събрание отговаря за бюджета и е естествено, че трябва да знае кой отговаря за разходването на средствата и превръщането им в способности. „Няма нищо лошо висшият офицерски състав да дойде в Комисията по отбрана и да представи визията си. Не става въпрос да ги изпитваме какво са направили, а да дойде този човек да представи визията си, за да знаем народните представители какво ще се прави“, посочи ген. той.

Народният представител Кольо Милев от БСП заяви, че представянето в комисията на удостоените с висши офицерски звания не е необходимо. „Да не подценяваме генералите, да ги викаме тук, за да се представят като ученици“, коментира той.

Дали парламентът ще отхвърли ветото на президента ще решат депутатите в пленарна зала. Според Конституцията Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.