Кой каква помощ иска да предложи на хората с увреждания?

Всеки иска да помогне на хората с увреждания, но по различен начин.

Омбудсманът Мая Манолова създаде специален законопроект

Мая Мнолова, предложение, наследствена пенсия, деца с един родителЗаконопроектът на Манолова е разработен от нейния екип, заедно с протестиращите майки. Според нея това е честен закон, който дава възможност за подкрепа на всички хора с увреждания с право на чужда помощ, изтъкна тя и отбеляза, че в момента едва 14 хиляди от имащите право общо 77 хиляди, получават такава.

Законопроектът за личната помощ, разработен от омбудсмана Мая Манолова, не получи подкрепа от национално представителните организации на хората с увреждания, от синдикати, работодатели и от финансово министерство.

Сред основните аргументи е противопоставянето на хората с увреждания и фокусирането на закона само към една социална услуга – личен асистент. Те изтъкнаха, че в момента работна група прави закон за социалните услуги и нов закон за хората с увреждания, в който по-всеобхватно се уреждат проблемите на тези хора.

Законопроектът за личната помощ да бъде припознат от работната група, която подготвя Закона за социалните услуги, като работещите му текстове ще се използват в него. Финансирането на личната помощ ще бъде част от Закона за хората с увреждания, който също в момента се подготвя от работа група, в която участват и протестиращите майки. Това реши Националният съвет за интеграция на хората с увреждания.

Предложението на синдикатите

Разходите за лична помощ са между още 100 млн. лева допълнително до 1,1 -1,5 млрд. лева по оценка на различни експерти. Бисер Петков поясни, че ножицата е заради различната методология на изчисляване на възнагражденията на асистентите и броя часове, за които те ще се грижат за хората.

Да бъде поне удвоена чуждата помощ от 90 лева и да не е регламентирана в КСО, а да бъде заложена в Закона за държавния бюджет, предложи лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според него още с този бюджет МФ трябва да намери допълнително около 100 млн. лева.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов определи законопроекта като аматьорски и противопоставящ хората с увреждания, преследващ политически цели.

По време на обсъжданията на законопроекта за личната помощ Манолов шокира майките с изказването си: „Нито съм правителство, нито съм Народно събрание, не ми подвиквайте като овчар и престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците. Засрамете се малко. Сериозно го говоря. Това, което вършите с вашите деца е безчовешко.“

После се наложи да се извинява.

На кратко резултата то протеста на майките

В резултат на недоволството на майките имаме две оставки, едната на министър Бисер Петков, другата на заместничката му Росица Димитрова. Петков беше върнат на поста.

Имаме една заплаха за оставка на обмудсмана Мая Манолова. Искане на БСП депутатите да не излизат в отпуск. 

Разделение и разграничаване на организациите на хората с увреждания.