КНСБ: Искаме по-високи заплати, в противен случай ще има още протести и стачки

Протест за по-високи доходи, организиран от КНСБ, се провежда по време на заседанието на Тристранния съвет на сътрудничество. В заседанието участват представители на правителството, синдикатите и работодателите, в Министерския съвет

Основни искания са по-висока заплата, поне 700 лева за висшист, който започва работа по специалността си, по 100 лева върху заплатата на всеки работник. Запазване на класа. Работещите искат и промяна в данъчната политика и защита на основни права на хората на труда. Присъстващите приеха протестна декларация, която беше връчена на участниците в Тристранния съвет. Делегатите са били приети от социалния министър Бисер Петков. „Приоритет на нашето управление е повишаването на доходите. Доказателство за това е, че от догодина минималната работна заплата се увеличава с 50 лева и ще бъде в размер на 510 лева. Предвиден е 10-процентен ръст на заплатите в публични сектор и също толкова вдигане на възнагражденията на служителите във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити в Министерството на труда и социалната политика“, каза министър Петков.

Протестиращите ще трябва да почакат за среща с премиера Бойко Борисов, който в момента не е в България. След неговото завръщане такава ще се състои. Исканията ни бяха приети, заяви Пламен Димитров.

Протестът на КНСБ е под надслов „Доходи, права, достойнство“. По данни на организаторите на мястото има поне 9000 души. Медиците предвождат шествието, след тях са миньорите, като следват и други структури от почти цялата страна. Има множество хора и от държавната администрация – служители от НОИ, както и данъчни.

 

В последните месеци ние бяхме принудени да търпим изказванията на някои бизнесмени, които си позволиха да нарекат българските работници „търтеи“ и „мързеливци“. Елате, чакаме ви, за да ни го кажете очи в очи!, заявиха от трибуната.

300 000 шивачки работят по 12 часа на ден за минимални заплати. Заплатите са мизерни, но ние ходим болни на работа, защото при всеки ден отсъствие се режат още повече мизерните трудови възнаграждения. Селата обезлюдяха, но ние искаме да останем в България и да живеем достойно, заяви представителка на шивашкия бранш.

Със сигурност ще извоюваме по 100 лева на всеки работник отгоре! Няма да спрем, докато не го направим, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Искаме парите си, господа управляващи. Ние изкарваме 20 млрд., а какво получаваме? Искаме поне по 100 лева отгоре, ако не пак сме тука, а и на други места, допълни Димитров.

Над 160 автобуса пристигнаха сутринта пред храм-паметника „Св. Ал. Невски”. Шествието мина през центъра на София, а работещите вече са пред сградата на Министерски съвет. Исканията на синдикатите са заплати по-близки до европейските. Движението в центъра на столицата е тотално блокирано. След Министерски съвет те ще се насочат към сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Протестът е мирен, но може да се стигне и до стачки ако исканията ни не бъдат чути, завиха протестиращите.