Китайската столица отново попадна под смога

Управлението за защита на околната среда на Пекин обяви опасност от екологично замърсяване заради очаквано рязко влошаване на качеството на въздуха от сряда.

Според съобщението „равнището на малките твърди частици PM 2,5, основен източник на смога във въздуха на Пекин ще надвиши 200 микрограма на кубически метър най-малко за два дни. Допустимата норма, според Световната здравна организация, е 25 микрограма на кубичен метър.

Освен мегаполисът ще бъдат засегнати и централните и южните райони на индустриалния регион Пекин-Тянцзин-Хъбей (Северен Китай).

В Пекин в такъв случай се спират всички строителни работи, въвеждат се ограничения на движението на товарните автомобили.

В Китай основни източници на смога са опасните за здравето малки твърди частици PM 2,5, чийто източник е автомобилният транспорт, електроцентралите на въглища и металургическите предприятия.

Частиците могат да проникват в белите дробове и кръвоносната система на човека и при големи концентрации може да предизвикат възпаление на съдовете, възникване на артериална непроходимост и други заболявания.