Ким Чен Ун с конспиративно кацане в Сингапур, няколко часа по-късно пристигна и Тръмп

Сингапур

Около 15 часа българско време в Сингапур кацна американския президент Доналд Тръмп, който пристигна от Квебек, където взе участие в Г-7. Във вторник той трябва да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун.

Способността на Пхенян да отвлича вниманието и да заблуждава бе демонстрирана днес

Поне три самолета се отправиха към градът-държава от летището в Пхенян – аерогара, която често има повече от два международни полета на ден.

Един от тях беше старият съветски Ил-62, който е личен самолет на Ким – официално известен като „Chammae-1“ или Goshawk-1, но наричан неофициално и „Air Force Un“.

Оказа се обаче, че Ким не лети с любимата си „птица“

Вместо това той се качи на борда на Боинг 747 на Еър Чайна. Според сайта за проследяване на полетите Flightradar24, той излита с номер на полета CA122 – стандартно означение за маршрута на авиокомпанията от Пхенян до Пекин.

Във въздуха самолета променя името си на CA061 и се насочва на юг.

Конспирацията приключи след кацането в Сингапур, където лидера на Северна Корея бе посрещнат от външният министър на града-държава Вивиан Балакришнан.

След това севернокорейският лидер беше откаран към центъра на града с лимузина“Мерцедес“, придружена от конвой от повече от 20 превозни средства.

Сингапур

Ким, заедно с цялата си делегация е отседнал в хотел „Сейнт Реджис“.

Срещата е предвидено да се проведе във вторник в хотел „Капелла“

Според предварителни информации разговорите между двамата политици ще започнат в 9 часа местно време.

За първи път севернокорейски лидер ще се срещне с действащ американски президент. Разговорите ще са насочени към постигане на споразумение за премахване на ядрените оръжие на Северна Корея срещу облекчаване на икономическите и дипломатически санкции срещу Пхенян.

В ранния следобед Ким се срещна с премиера на Сингапур Ли Сян Лун.

Утре подобна среща е предвидена и с Доналд Тръмп.