Ким Чен Ун готов да подобри отношенията отношенията със Сеул

Ким Чен Ун

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, в обръщение към нацията, нареди да се създадат всички необходими условия за подобряване на отношенията с Република Корея, съобщава агенция КЦТА

„Държавният глава ясно посочи, че нашата страна решително трябва да се придържа към политиката, която би позволила да се направи пробив в самостоятелно обединение. Да не се връщаме към миналото и да си припомняме за (сложните отношения) със Сеул Вместо това, необходимо е да подобряваме връзките между тях Севера и Юга“, се посочва в съобщението.

Както посочва агенцията, дошло е времето да се обединят усилията на корейския народ, за да спре ескалацията на напрежението на Корейския полуостров. „Не става дума само за нормализиране на междукорейските отношения, но също така и за помирението на нацията, нейното доброволно обединение“.

Северна Корея изпрати на Южна Корея списък с участниците си в първите от над две години преговори между двете враждуващи държави, съобщи днес Сеул, предаде Франс прес.

Преговорите ще се проведат във вторник в граничното селище Панминчжон и ще се отнасят за участието на Пхенян в Зимните олимпийски игри, които започват следващия месец в Южна Корея.

Севернокорейската делегация ще бъде предвождана от И Сон-гвон, отговарящ за междукорейските отношения, съобщи южнокорейското министерство на националното обединение. Той ще бъде придружен от четирима представители, включително такива, които отговарят за спорта.

Преговорите идват след две години на влошаване на обстановката на Корейския полуостров, през които Северна Корея извърши три нови ядрени опита и редица ракетни изпитания.