КАТ вече отписва автоматично колите, които не са пререгистрирани в срок

акция пътна полиция неплатени фишове скорост

КАТ вече отписва автоматично колите, които не са пререгистрирани в срок. Шофьор, който е заловен да управлява нерегистрирана кола носи наказателна отговорност

Вече работи автоматизираната система за служебно прекратяване на регистрацията на колите, които не са пререгистринаи от новите си собственици в Пътна полиция, съобщават от МВР. Това е предвидено с промените в закона за движение по пътищата от края на 2017 г., но сега вече е инсталиран и софтуера, за да действа системата.

Ако си купите кола и не я пререгистрирате в КАТ в срок от 1 месец, дължите административна глоба от 200 лв. След втория месец возилото се отписва служебно. Ако шофьор бъде хванат да кара такава кола, той носи наказателна отговорност и може да бъде осъден с наказание до 1 г. затвор и глоба 500 лв.

Автоматичната дерегистрация на автомобилите е възможна, след като на 6 март заработи и връзката на МВР с Нотариалната камара. Така се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на колите веднага след неговото сключване.