Карта за градския транспорт се купува вече през мобилен телефон

Фандъкова мобилен телефон карти за градски транспорт
От днес, 12 юли, дневната и нощната карти за всички линии на градския транспорт вече могат да бъдат закупени и да се ползват чрез мобилен телефон.

Това съобщават от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Наред с инвестициите, които правим за модернизиране на градския транспорт, изисквам от „Центъра на градска мобилност“ да работи активно и за подобряване на обслужването на гражданите и условията на пътуване в градския транспорт.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която демонстрира ползването на новото мобилно приложение в метрото. На представянето присъстваха и зам.-кметът по направление транспорт и транспортни комуникации Евгени Крусев, изпълнителният директор на „Метрополитен“ проф.Стоян Братоев и изпълнителният директор на „Център за градска мобилност“ Христиан Петров.

Първите 1000 карти закупени със смс днес ще бъдат безплатни за гражданите и платени от А1 България.

Важно е да се знае, че при купуването на карта със СМС (SMS) се заплаща само цената на избраната карта, а СМС-ът таксува по абонаментния план с оператора.

В момента операторът е А1 България, като се очаква до няколко седмици да се включат и другите мобилни оператори. Можете да закупите картата непосредствено преди да влезете в метрото. Необходими са 45 секунди за валидиране, каза изпълнителният-директор на ЦГМ Христиан Петров. Проверката се извършва от контрольори, които сканират QR код. Контрольорите виждат в реално време, кога сте закупили картата. Закупуването на превозни документи чрез мобилен телефон спестява време за търсене на пункт или търговец за продажба на карти.

Какво трябва да направите:

1. Необходимо е да се регистрирате с ваш имейл на sofia.mpass.bg. 

2. Влизате в системата и виждате 2 опции за закупуване на избраната от Вас карта – – чрез дебитна/кредитна карта. В случая няма значение коя е банката издател, както и не дължите никакви допълнителни такси. Заплащате единствено и само 4 лева за дневна карта или 2 лева за нощна (може да закупите и двете). – – чрез мобилен оператор (в момента това е А1 но в срок от няколко седмици услугата ще се предлага и от останалите мобилни оператори). Отново заплащате само цената на избраната карта, а СМС-ът Ви се таксува по абонаментния план с оператора.

3. Получавате QR код, който е Вашата “карта“. Необходимо е да го сканидарате на входа на метрото, за да влезете на перона. За пътуване в наземния транспорт е необходимо да го покажете при проверка на контрольора или кондуктора, който проверява валидността на картата.