Техническа неизправност е вероятната причина за катастрофата на боен хеликоптер край Пловдив

Падналият хеликоптер е носел флага на парада за Гергьовден

хеликоптер

Техническа неизправност е вероятната причина за катастрофата на боен хеликоптер край Пловдив снощи. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов, който посети мястото на инцидента, заедно с висши военни.

Каракачанов нарече случилото се голяма трагедия. Той изрази своите съболезнования към семействата и близките на кап. Пламен Пантелеев, 48 годишен, от Бяла, Русенско, и на кап. Стоян Неделчев, 45 годишен от Елхово. Първият от тях има над 600, а вторият – над 500 летални часа. Те са извършвали това упражнение не един път. Полетът е бил тренировъчен, на височина между 30 и 50 м , а задачата е била спасителна акция. Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с различни екипажи. Машината се е завъртяла на 180 градуса и после рязко е паднала, станало е толкова бързо, че пилотите не са успели да съобщят в базата.

Третият член на екипажа – Алексей Каменов, е напуснал сам хеликоптера и е вървял стотина метра. Той беше настанен за лечение в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив с фрактура на глезена и на ребрата. През нощта Каменов беше транспортиран във Военно-медицинска академия в София.

Снимка: БГНЕС
„Рано е да се говори още за причината за катастрофата“, каза министър Каракачанов, но при тези условия най-вероятно става дума за техническа неизправност. Машината е 30-годишна, през 2016 година е минала основен ремонт, а до следващия са оставали 200 летателни часа. С излизането на падналия хеликоптер от строя, авиобазата вече няма нито един действащ Ми-17, при положение, че общият им брой е пет.

30 дни е срокът, в който експертната комисия трябва да се произнесе за причината на катастрофата. Работи се по няколко версии.

Фаталният полет на хеликоптера с борден номер 417 е бил четвърти за деня, предстоели са още два. Никой от предишните екипажи, летели с него същия ден, не е съобщил за технически проблем. Упражнението е било рутинно, а височината, на която се изпълнява – от ниските.

„Тази трагедия за пореден път доказва, че модернизирането на българската армия е спешно наложително“, каза министър Каракачанов. „Много политици се упражняват на тази тема и дрънкат глупости“, добави той.

По правилник, до изясняване на причините за катастрофата, полетите в авиобазата ще бъдат прекратени. Оказа се, че това е същият хеликоптер, който вееше националния флаг на военния парад за Гергьовден.

Арнаудова: Военният хеликоптер е паднал от 20 метра височина за 3 секунди

Към настоящия момент продължават действията по разследването, ръководени от Военно-окръжната прокуратура. Към този час можем да съобщим, че няма данни за човешка грешка. Вероятно се касае за технически проблем, който е възникнал по време на занятието. Това съобщи пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Вероятно е възникнал технически проблем и в рамките на 3 секунди хеликоптерът е паднал от 20 метра височина“, поясни тя.

В този момент продължава огледа на мястото на тежкия инцидент. Вървят две разследвания. До 30 работни дни трябва да приключи разследването по случая. До тогава са спрени полетите в авиобазите в страната.