Камен Якимов от ПСС пред FN: Тръгнете за планината подготвени!

Времето е неустойчиво, честите летни бури, придружени с гръмотевици и обилно количество дъжд или градушка могат да причинят големи неприятности на туристите. Въпреки дъждовете, планините са пълни с хора, а част от тях се качват напълно неподготвени, твърди планинският спасител Камен Якимов.

Ето неговите съвети за това – какво трябва да направим, за да сме спокойни по време на туристическите преходи.

Г-н Якимов, времето в момента е доста променливо, какво трябва да имаме предвид, преди да поемем към планините?

Независимо от сезона много важен момент е предварителната подготовка. Тя се изразява в няколко неща: човек трябва да си направи реален план, който да е съобразен с физическата му подготовка; познаването на района; да добие представа за групата, с която ще пребивава, водача, неговия опит в планината. Разбира се, информацията за метеорологичното време е на едно от първите места. Това е фактор, който може да окаже влияние върху взимането на решения – когато човек вече е в планината или пък дори да отложи пановете за туризъм. На втори и трети план остават въпросите с екипировка, провизии и др.

 

Ако ни изненада гръмотевична буря, какво да направим?

Хубаво би било гръмотевичната буря да не ни изненадва. Затова трябва активно да следим прогнозата. В планината пък трябва да можем да разпознаваме сигналите. Защото гръмотевичната буря не се развива изневиделица. И ако има признаци за наближаване, трябва да слезем от високото и открито място, защото там е по-безопасно. Ако нямаме тази възможност, не трябва да се движим, трябва да седнeм, металните части трябва да бъдат на разстояние от нас. Да изключим GSM-а. При това положение не трябва да бъдем в група. А ако сме в група – да се разпръснем. Не бива да се крием под единични дървета.

гръм
Снимка: pixabay.com

Кои са белезите, по които можем да познаем наближаващата гръмотевична буря?

Ако чуе, че се гърми, човек може да направи един прост експеримент. Ако вижда светкавица, да преброи наум времето между светкавицата и звука на гърма. Ако тя е в рамките на 8-10 секунди, гръмотевичната буря е все още далече и човек има време да вземе предохранителни мерки. Когато това време започне да се скъсява, очевидно е, че гръмотевичната буря приближава. Освен това трябва да се наблюдават облаците. Гръмотевичната буря се развива от облаци с голямо вертикално развитие – те стават тъмни в базата си. Много често преди развитието на гръмотевична буря се появява един поривист вятър.

Ако случайно се объркаме и се стъмни, какво трябва да направим?

Това ще е една чисто глупава субективна постъпка. Свидетел съм на това как в ясно време трябва да проявиш висше изкуство, за да се загубиш в планината. Това означава, че човек е тръгнал без тази предварителна подготовка, за която говорихме. Ние всички имаме смартфони – умни телефони, които притежават възможности за ориентиране. Може да определи координатите. Но има хора, които и това не могат. През телефон 112 те казват, че са се загубили в Рила, но не могат да определят точното място, въпреки че имат смартфон. Питат как става и се налага да им обясняваме. Но това означава, че тези хора са проявили висша небрежност и безотговорност към себе си и дори не са се запознали с възможностите на телефона си.

Хората не трябва да изключват възможността да се загубят в гората. Субективните причини са свързани с липсата на подготовка. А субективните – с внезапно възникнало лошо време. Например попада в мъгла и се загубва. Правилният подход е обаждане на телефон 112, връзка с нас и ние в рамките на възможностите си да му окажем помощ. Хубаво е, когато човек ходи в планината, да си направи планинска застраховка. Това в много голяма степен ще опрости живота му, попадайки в критична ситуация в планината.

Ако срещнем диво животно, какво да направим?

Сам в планината не е хубаво да се ходи. Когато си в група, нещата изглеждат по-сигурни. Ако обаче човек е сам, трябва да се държи по-шумно. Дивите животни не търсят контакт с хора, а избягват.

Хората отговорни ли са към планината? Първото желание на всеки турист е да си направи скара…

Тук нещата са много тежки. Надявам се хората от натрупания опит от немалкото пожари в планините да са си направили извода, че е рисковано да се пали огън на нерегламентирани места. На много места има направени барбекюта, да ги ползват и после да загасят хубаво огъня.