Какво се случва с тялото ни, когато „ни разбият сърцето“

Загуба на близък човек, отхвърлени от любимия, несбъднати мечти, предателство от страна на приятел. Това са все причини да ни „разбият сърцето“. Но когато душата страда, страда и тялото, твърдят учените

Само си помислете как ни се отразяват нещата, които започваме да правим в такива моменти – крещим, пушим повече, пием повече, ядем повече или въобще не ядем. Обиждаме околните или спираме да общуваме с хора, които по принцип са ни близки.

Хоромонален дисбаланс

Любовта кара всички да се чувстват щастливи и добри. В тялото ни щастието се измерва под формата на хормони като допамин и окситоцин. Но при „разбито сърце“ те се заместват от хормоните на стреса – кортизол и епинефрин.

Под стрес ние по-лесно можем да се абстрахираме от случилото се и дори да го забравим. Това вероятно е механизъм на мозъка, за да преживеем неприятните емоции.

Болестите ни нападат

Хормоните на стреса освобождават много отрицателни ензими в организма, което води до по-слаба имунна система.

Организмът произвежда по-малко бели кръвни клетки, а ние сме склонни да се разболяваме.

Край на диетите

Склонни сме да ядем повече и дори да се тъпчем с вредни храни и мазнини, сладки и тестени изделия.

Търсим т.нар. комфортни храни, които водят до по-голямо производство на серотонин, а той предотвратява стреса.

Сексуална дисфункция

В повечето случаи, ако имаме разбито сърце, последното нещо в ума ни е правенето на секс, а това води до липса на сексуално удоволствие в живота ни.

Ако обаче се съгласим да правим секс, откриваме, че тялото ни не е толкова отзивчиво, колкото обикновено. При мъжете това може да се появи под формата на еректилна дисфункция.

Кожни обриви

Всяко екстремно чувство обикновено води до реакция на кожата. Хормоните на стреса лесно предизвикат огнище на инфекция в повлияват неблагоприятно на кожата ни.

В такъв момент възникват кожни проблеми като псориазис, розацея или акне.

Как да се справим?

Трудно е да се даде рецепта, но все пак има няколко начина, които могат да облекчат страданията ни и да ни помогнат да си върнем равновението.

Простете

Не е нужно да забравяте, че някой ви е наранил, но не е нужно и да държите гнева в себе си. Простете, но се дистанцирайте, за да не налага отново да изпадате в подобно положение.

Този, който ни е излъгал и предал веднъж, ще го направи и втори път. Не му давайте шанс!

Загърбете миналото, бъдещето е важно

Е, каквото и да е станало, връщане назад няма. Не е нужно да спирате да живеете и час по час да го преживявате.

Приемете, преживейте тъгата и поемете напред. Иначе болката ще ни победи и физически.

Ако има кой да помогне, обърнете се към него

Това обикновено са хората, които ни обичат и на които им пука за нас. Не се свенете да потърсите помощ, ако знаете кой е подходящият човек.

Занимавайте се с любимите неща

Правете това, което ви доставя удоволствие и ви прави щастливи.

Дори и в най-трудните моменти човек може да открие малките радости, а те са голяма крачка към възвръщането на душевното равновесие.