Какви ще са приоритетите на Австрия по време на нейното председателство на ЕС?

Австрия

Предизвикващия разкол въпрос на миграцията ще бъде начело в дневния ред, след като дясното австрийско правителство поема ротационното председателство на Европейския съюз в неделя.

„Европа, която защитава“ е девизът, който Виена е избрала

Това ще бъде третият път, в който Австрия на ротационен принцип поема кормилото на Европейския съюз.

Председателството дава възможност на Австрия да води срещите и да поставя дневен ред, докато блокът се бори с продължаващия приток на мигранти, управлението на външните си граници и други важни теми въпроси като Брекзит.

Освен миграцията, която оглавява списъка с приоритети на Австрия още преди срещата на върха на ЕС за бежанците тази седмица, правителството на канцлер Себастиан Курц ще трябва да наблюдава преговорите за бюджета на ЕС и да постигне напредък по въпроса за разширяването на блока със страните от Западните Балкани.

Постигането на осезаеми резултати обаче се очаква да бъде трудно, отчасти поради началото на кампанията за европейски избори през май 2019 г., както и поради не бележещи напредък преговори по Брекзит с Великобритания преди оттеглянето на Лондон от блока в края на март 2019 г.

Миграция

Правителството на Курц, което е коалиция с крайнодясната Партия на свободата, е с твърда позиция по въпроса за миграцията, призовавайки към по-рестриктивна политика по въпроса от страна на ЕС, включително засилване на защитата на външните граници на съюза.

Напрежение между страните членки на ЕС предизвикват също и мненията за реформа на т. нар. Дъблински правила за даване на убежище, според които мигрантите са ангажимент за първата европейска страна, в която пристигнат.

Малко вероятно е Австрия да успее да намери изход от тази нерешена ситуация, доколкото Виена подкрепя позицията на страните от Вишеградската четворка, които отхвърлят предложението на Брюксел за разпределяне на бежанците между страните от ЕС по време на криза.

Бюджет на ЕС

Друго голямо предизвикателство пред Виена е напредъкът в преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС за периода от 2021 до 2027 г. Курц тази седмица повтори, че е „възможно“ постигането на споразумение преди изборите за Европейски парламент догодина.

Преговорите обаче се усложняват от предложените съкращения в Общата селскостопанска политика, най-голямата сфера на разходи на ЕС, на която в голяма степен разчитат големите земеделски производители Франция и Испания. Също така за първи път този европейски бюджет ще финансира военни мощности и инфраструктура, която да бъде използвана от армиите, т.е. предоставя финансови средства за обща отбранителна политика на ЕС.

Политика на разширяване на ЕС

Поради централната си позиция в Европа и своята история Австрия също иска по-голяма интеграция на Западните Балкани в съюза.

„Този регион е част от Европа по отношение на икономическата политика и сигурността и е доказан надежден партньор по време на миграционната криза“, е позицията на Виена, в която се подчертава на „стабилността“.

Във вторник ЕС се съгласи да отвори преговори за присъединяване към блока на Албания и Македония, които да започнат през юни догодина, поставяйки за реализирането на това определени условия, които двете страни трябва да изпълнят. Австрия би предпочела това да стане през нейното председателство.

Виена има намерение да подаде ръка на страни като Черна гора и Сърбия в тяхното придвижване към пълноправно членство в блока.