Извадиха първите деца от пещерата в Тайланд

Извадиха първите деца от пещерата в Тайланд, съобщи представител на местните власти

Медицинските екипи от полевата болница ги преглеждат на място. Две линейки със сирени са напуснали района, в който се провежда спасителната операция и са се отправили към близката болница.

Спасителната операция започна тази сутрин в 10 часа местно време (6:00 часа българско време). Водолази и специални части участват в извеждането на 12-те деца и треньора им от пещерата, в която останаха блокирани под земята от 23 юни. Момчетата влезли в нея, за да отпразнуват рождения ден на едно от тях.

Тайландсикят вестник. „Кхаосод“, цитиран от ТАСС, уточнява, че първите две момчета, чиито имена не се съобщават, са успели да излязат сами, след като преодолели разстояние от 4 км до изхода. Те веднага са били подложени на медицински преглед и с хеликоптер ще бъдат отведени в болница.

Още едно дете е излязло само, последвано и от четвърто

По-късно от пещерата излязоха още две деца, като с тях спасените вече са шест.

Евакуирането на останалите седем момчета ще бъде подновено след поне десет часа, заяви ръководителят на кризисния щаб Наронгсак Осотанакорн.

На пресконференция той уточни, че в спасителната операция са участвали 90 водолази – 50 чуждестранни и 40 тайландски.

Първи на земната повърхност са излезли най-слабите деца. Очаква се през следващите часове да бъдат извадени още четири деца.

Ден преди спасителната операция да започне, децата изпратиха писма до роднините си, в които пишеха на близките им не трябва да се притесняват за тях. Едно от децата написа, че иска пържено пиле, когато излезе.

Друго помоли учителите да не му дават толкова домашни. Писмо написа и учителят на момчетата, в което той се извинява на родителите им и обещава да направи всичко по силите си, за да им помогне.