Иван Хиновски, Българския енергиен форум пред FN: Неизбежен е опитът за рестарт на АЕЦ „Белене“, но е обречен

България вдига мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”.  Днес кабинетът взе решение за това и внася предложението за гласуване в НС.

Представители на Китайската национална ядрена корпорация обявиха, че са заинтересовани от изграждането на „Белене“. На площадката на централата има два ядрени реактора, които страната ни поръча на Русия преди години. До момента България е вложила 3 милиарда.

Трябва ли да се строи Втора ядрена мощност  и ще бъде ли изгодна за нас – отговорите от Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум.

Какво мислите за рестарта на АЕЦ „Белене“?

Неизбежен е опитът за рестарт на АЕЦ „Белене“, но е обречен, защото е прекалено скъп проект. Второ до 2030 година няма да имаме нужда от никакви нови генериращи мощности.

Ако все пак се реализира, как държавата да защити интересите си и трябва ли да участва?

Това е омагьосан кръг. Ние не трябва да даваме държавни гаранции и да подписваме договор за гарантирано изкупуване на електроенергия. Инвеститора едва ли ще приеме това. Няма сечение на интересите на двете страни. Това, което държавата трябва да изиска от инвеститора, той пък няма да го допусне.

Какво мислите за китайския инвеститор, който има интерес да стори АЕЦ „Белене“? Запознат ли сте с него?

Запознат съм до известна степен. Основното предимство на китайския инвеститор, е че има достатъчно финанси, за разлика от други, които са депозирали инвестиционни намерения. Във всички други форми България трябва да вземе кредит, а с пряк инвеститор България няма да се нагърбва с кредит. Но ще се изискват гаранции от страна на държавата за възвръщаемост на тази инвестиция.

Председателят на КЕВР прогнозира 8 евроцента цена за киловатчас ток. Скъпа ли е тази цена?

Тази цена дори е ниска. По наши оценки ще е над 9 евроцента, заради разходите за изграждане на инфраструктура, с изграждане на хранилище за отработеното ядрено гориво. Отива към 10 евроцента.

Спрямо цената от АЕЦ „Козлодуй“ каква е цената?

Цената ще три пъти по-скъпа от тази от АЕЦ „Козлодуй“.

Потребно ли е на България да има втора ядрена мощност сега?

На този етап не. След 10-15 години, да.

А не трябва ли от сега да мислим за осигуряване на електроенергия. Няма ли да е късно след 15 години за нова мощност?

Тогава ще има по-модерни технологии в ядрените централи. Никой не се застрахова да направи скъпа инвестиция за всеки случай. Нека да дойде времето за нея, защото не се знае какво ще се случи, защо да се застраши икономиката.