Историята на двулевката и образът на коя жена стои на банкнотата цели 34 години (СНИМКИ)

Първата банкнота от 2 лева е емитирана през 1916 година. Текстът върху банкнотата гласи „ДВА ЛЕВА СРЕБРО“. По това време в България не е имало утвърден сребърен или златен стандарт.

По-време на балканската и междусъюзническата война, България постепенно преминава от познатите до този момент сребърни монети към банкнотната емисия. Банкнотната емисия по времето на Първата световна война нараства десетократно. Основната причина за това е необходимостта да бъдат покрити военновременните разходи. Банкнотата продължава да бъде в обращение до 1924 г.

През 1920 г. се емитира и по-нова емисия на двулевката, която остава в обращение едва една година повече – до 1925 г.

Дълго време след това двата лева биват под формата на монети. И така чак до 1962 година, когато отново бива емитирана банкнота с номинал 2 лева.
Спомняте ли си какво изображение имаше на гърба на социалистическите два лева, емисия 1962 г.? Млада берачка с нежни ръце държи натежали гроздове. Снимката е на Кина Гърбова от Сухиндол.

Тя е и единственият обикновен човек от народа, намерил място върху националната ни валута от онова време, редом до лика на „пролетарския вожд и учител” Георги Димитров върху 10-те и 20-те лева, и паметника „Шипка” върху банкнотата от 1 лев.

Снимката е правена в ученическите й години. Сега жената е пенсионер. Близо половин век след отпечатването на образа й се оказва, че пътят от малкия град до най-масовите банкноти е повече от случаен.

Всичко започнало през далечната 1960 година, когато 16-годишната Кина била ученичка в 10 клас в реалната гимназия в Сухиндол. Изпратили ги на есенна ученическа бригада на лозята край града да берат грозде. По онова време през лятото и есента за младежта има задължителни ученически бригади.

Те вземат активно участие в прибирането на реколтата в помощ на кооператорите в текезесетата. Сухиндол открай време се слави като един от центровете на лозарството и винопроизводството.

По същото време в прочутото с качествените си лозя и вино селище пристига известният художник фотограф Любомир Чаракчиев. Той се среща с приятеля си Веселин Байчев и му предлага да направи с негова помощ снимки за изложба. От близо 200 момичета избира 16-годишната Кина и още три нейни съученички. Те се обличат в национални носии и софиянецът ги фотографира. Кадрите били за изложба в някогашната ГДР.

След известно време Любомир Чаракчиев не без гордост съобщава на своите сухиндолски приятели и модели, че една от снимките е отличена с първа награда на фотоизложба в тогавашната Германска демократична република (ГДР). Той дори намеква, че е възможна появата й и на други места.

После комисия на БНБ подбира най-добрите български снимки, които трябва да послужат за илюстрации на банкнотите от емисия 1962 г. И се спира на тази. Защо е поставена точно на двата лева? Съвсем според традициите. Открай време народът казва: „Грозд дето е – два да стане, лев дето е – на два да се обърне.“

И действително, от 1962 година цялата страна започва да се любува на красивата девойка, изобразена на гърба на двулевовата банкнота. Това е една от най-дълго задържалите се банкноти в обращение – цели 34 години.

Вълнението на Кина и близките й било огромно, а отплатата на държавата за красивата българка почти символично. Заради това, че ликът й е избран да украсява една от банкнотите, от БНБ отпуснали на жената еднократно 200 лв. като стимул и поощрение. После из Сухиндол й лепват прякора Кина Двата лева. Когато излиза емисията, Кина тъкмо е родила дъщеря си. Свекърът се връща с нови двулевки, взети от банката, и ги хвърля в кошчето с думите: „На, да имаш майка си за спомен“.

Кина Гърбова е прекарала живота си в Сухиндол. Тук тя завършва средно образование. Тук още като ученичка среща и любовта на живота си – шофьора Иван Гърбов, с когото са заедно вече повече от половин век. През годините е работила основно в бившия Винпром като домакин и главен готвач. В родния град банкнотите с нейния лик предизвикали повече завист, а сред чужденците, гости а Сухиндол, изумление.

Когато в предприятието пристигнели чуждестранни делегации и гости, им показвали Двулевката като своята гордост. Чужденците от капиталистическия свят не скривали своето учудване, че в социалистическа България върху новите банкноти е намерила място една обикновена жена от народа.

При сключване на сделки била като лицето на фирмата. Французи, германци, англичани и американци не веднъж са я питали: „При нас на банкнотите са изобразени политически личности и крале – у вас защо работничка?“

Днес както повечето си съграждани тя и семейството й се занимават със селско стопанство.

 Двата лева с образа на Кина Гърбова отдавна вече не са в обръщение, но дори й сега, когато тях отдавна ги няма, от БНБ не забравят някогашната гроздоберачка, макар и само с поздрав за празник.

Банкнотата с гроздоберачката има и по-късна емисия от 1974г., която по същество обаче по нищо не се различава от първата.

По-нататъшната история на двулевката е добре позната на всички. През 1999г. и по-късно през 2005г. е емитирана банкнотата, която ежедневно използваме и до днес. Образът на банкнотата е на Св. Паисий Хилендарски.

2015 година се създава монета от два лева пак с образа на Св. Паисий Хилендарски.

От 2 януари 2018 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г.“ и разменна монета с номинална стойност 2 лева на същата тематика, съобщи централната банка.

Възпоменателната монета е с номинална стойност 10 лева, изсечена е в тираж три хиляди броя.  Тя вече се изчерпа, а два дни пред БНБ се ивха опашки от желаещи да я пиртежават.

Монетата от 2 лева, посветена председателството ни е отлята в 500 хиляди броя.

Двулевката тежи 9 грама и е с диаметър –  26,5 мм.

Автори на художествения проект са Ваня Димитрова и колектив от „Монетен двор“ ЕАД.