Интернет търговци от Бургас укрили 15 млн. лева приходи

онлайн

Лица и фирми от Бургаска област, извършващи електронна търговия, са укрили приходи за близо 15 милиона лева.

Сумите излязоха на светло след проверки и ревизии в сектора на търговията по интернет, извършени от екипи на териториалната структура на приходното ведомство в Бургас.

Агенцията по приходите е започнала разследване и по пътя на парите е достигнала до сериозни поръчки и заплащания на онлайн сайтовете, които не декларират доходи

„Това е сектор, който акумулира огромен оборот. И неговият ръст нараства повече от внушително с много голяма скорост. Последните наши проверки, които бяха на 54 лица физически и юридически показаха всъщност, че има укрити приходи, които са за 15 милиона лева”, заяви говорителят на Териториална дирекция НАП Бургас Христо Узунов.

Върху тези приходи НАП ще поиска данъци със задна дата, като давността е 5 години

За тази цел данъчните проверяват и кога е регистриран сайтът за търговия.

Данъчните разкриха, че при ревизиите се използва специализираният софтуер за анализ на данни в електронен вид. Проследен е пътят на парите при еднолични продавачи в социалните мрежи, които минават най-често през куриерски фирми, през пощенски услуги и чрез други способи. Процедурата по разследване пък досущ прилича на следователската полицейска дейност, тъй като инспектори на НАП също под прикритие купуват стоки и наблюдават потока на парите.

„В много от случаите говорим за плащания, които не са извършени по банков път. В много от случаите Националната агенция по приходите проследява цялата дейност, организацията, например на един електронен магазин, на едно уеб пространство, взаимодействаме с други институции, взаимодействаме, изискваме голям обем от информация”, каза още Узунов.

Данъчните изисквания са едни и същи както за търговците на улицата, така и за тези в интернет пространството. Тези на улицата обаче смятат, че онлайн търговията до някъде пречи на тяхната. Защото уличните магазини плащат наеми, наемат работна ръка, купуват касови апарати.

Проверяваните лица и фирми са извършвали електронна търговия предимно с дрехи, обувки и уреди за домашна потреба. Разплащанията са били без банкови преводи.