Интеграцията на ромите скара ГЕРБ, БСП и Патриотите

Политически сблъсък в парламента – ГЕРБ, БСП и Патриотите се скараха за интеграцията на ромите у нас. До скандала се стигна след като беше внесен доклад за изпълнение на стратегията за интеграция на ромите.

В основата му беше репликата на съпругата на Томислав Дончев във „Фейсбук” от миналата седмица, че морковите за ромите са свършили и е време за тоягата.

Чуха се и обвинения във фашизъм към управляващите.

От ГЕРБ защитиха постиженията си в сферата на интеграцията и допълниха, че над 20 хил. роми са били върнати в системата на образованието.

След повече от 3-часов дебат и две прегласувания депутатите отхвърлиха доклада. За него гласуваха 83 депутати, 68 бяха „против“, а 17 се въздържаха.

Опозицията разтълкува резултатите от гласуването като провал в политиката за интеграция на ромите през последните няколко години. „Въпреки опитите, докладът да бъде неглижиран и профанизиран, все пак успяхме да постигнем здрав разум в колегите, които гласуваха против доклада“, заяви Антон Кутев от „БСП за България“. Според него парламентът е бламирал вицепремиера по демографската и икономическата политика Валери Симеонов.

„Имаме бламиран вицепремиер, т. е. имаме очевидни пукнатини и сериозни разделения в управляващото мнозинство и признание на Народното събрание за това, че на практика имаме провал в политиката по интеграция на ромите“, допълни Кутев.

Според колегата му Георги Гьоков достойно би били Валери Симеонов да подаде оставка като вицепремиер, с което да признае, че не може да се справи със сериозния за българското общество проблем с интеграцията на ромите. „Не казвам, че искам неговата оставка, а казвам, че всеки достоен човек би постъпил така“, коментира Гьоков.

Професор Станислав Станилов от „Обединени патриоти“ заяви, че интеграцията на ромите е трудна:

„При нас морковите са твърде дълги, а тоягите къси. Правата на циганите в България трябва да бъдат стриктно спазвани само срещу спазване на задължения и отговорности от тяхна страна“.

От своя страна Вежди Рашидов от ГЕРБ заяви:

„Явно Живков вършеше повече работа от вас. Имаше строителни школи, подготвяха се строителни кадри. Като опрощавате токове, равни ли бяха с българите, които работят, купуват си жилища, нека да бъдем всички равни пред тези закони и тогава те ще се интегрират. И един ден, да не дава Господ да съм жив, да видя как циганите интегрират българите.“

В доклада се посочва, че за подобряване пригодността за заетост и квалификация на безработните роми, регистрирани в бюрата по труда, за 2017 г. в различни дейности са включени повече от 27 000 души. Констатира се тенденция за увеличаване на броя на наетите роми на първичния пазар на труда. Въпреки тази тенденция, основните, а понякога и единствените възможности за работа на ромите, са сезонните работни места и програмите за заетост и обучение.

Общините отчитат отрицателни тенденции и проблеми като – висок процент на здравно неосигурени лица сред ромското население, ниска здравна култура, липса на избор на личен лекар. Някои общини отчитат необходимост от повече здравни медиатори за работа вътре в общността за повишаване на здравната информираност. Общините предлагат да се ревизира ефективността на законовите мерки, така че да има повече практически ефект от наказателна санкция за съжителство с малолетни и непълнолетни, както и при последващи раждания в ранна възраст. През 2017 г. здравните медиатори са 215 в 115 целеви общини. Въвеждащото обучение за нови медиатори се провежда, като всяка календарна година броят им се увеличава.