Идва ли края на oплешивяването? Японски учени „отглеждат“ коса с рекордна скорост

коса

Лъскавите темета и изтъняващата коса може да станат част от миналото благодарение на японски учени, които са разработили начин за отглеждане на космени фоликули с рекордна скорост.

Изследването използва два вида клетки, поставени в силиконови контейнери за култивиране на „микроби на космените фоликули” – източник на миниатюрните органи, които отговарят за растежа и поддържането на косата.

Екипът начело с професор Джунжи Фукуда от университета в Йокохама, е успял да отгледа 5000 от тях само за няколко дни, достатъчно за попълване на косата.

Методът е огромна крачка напред от съществуващите трудоемки техники, с които се създават само по около 50 „микроба” наведнъж

Макар че до изпробването върху хора вероятно ще минат пет години, изследователите смятат, че техниката ще се използва за създаване на пищни фризури.

Технологията може да помогне също на пациенти с ракови заболявания и при болести, свързани с косопад, каза проф. Фукуда, чието изследване беше публикувано в сп. „Байоматириълс”.

„Клиниките по естетична хирургия в момента често използват коса от задната част на главата и я присаждат в предните части, където има оголване. Проблемът е, че това не увеличава общия обем на косата”, подчертава Фукуда.

Съществуващите медикаменти могат да забавят загубата на коса, но не предизвикват обръщане на посоката, казва ученият.

Новото лечение може да бъде на разположение на желаещите след 10 години

Докато изследването дава надежда на останалите без коса, Фукуда развенча някои доста оптимистични доклади, според които пържените картофки на Макдоналдс може да лекуват плешивост.

Силиконът, използван в изследването – диметилполисилоксан (dimethylpolysiloxane), се използва във фритюрниците от американския гигант на бързото хранене, но консумирането на веществото само по себе си не води до полезен резултат.

Фукуда каза, че е бил объркан от начина, по който някои читатели са разбрали смисъла на изследването му. Един от тях дори попитал колко пържени картофки трябва да изяде, за да му порасне коса.