Хуманност! Наредиха на швейцарските готвачи да зашеметяват омарите преди да ги сварят

Швейцарското правителство нареди в сряда да се сложи край на кулинарната практика омарите да се пускат в съзнание във вряща вода без да бъдат предварително зашеметявани.

В рамките на цялостно преразглеждане на законите за защита на животните, Берн обяви, че от 1 март „практиката да се хвърлят живи омари във вряла вода, която е обичайна в ресторантите, да бъде забранена”.

Според правителственото разпореждане, омарите ще получават удар за зашеметяване, преди да бъдат убити.

Според швейцарската обществена телевизия RTS, само електрошок или „механично унищожаване” на мозъка на омара ще бъдат приемливи методи за зашеметяване на животните след влизането в сила на новата наредба.

Защитници на животните и някои учени твърдят, че омарите и други ракообразни имат сложна нервна система и изпитват значителна болка, когато ги варят живи.

Швейцарското правителство забрани и транспортирането на ракообразни в ледена вода или върху лед и определи да се превозват в естествена среда.

Правителството иска също да пресече незаконната дейност на ферми за кученца и вноса им и забранява устройствата, които автоматично наказват кучетата щом започнат да лаят.