Хамас призова за ново въстание срещу Израел заради решението на Тръмп за Ерусалим

Хамас Ерусалим Тръмп мирен процес напрежение
Влиятелната палестинска ислямистка групировка Хамас призова за ново въстание срещу Израел.

Това съобщиха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Причина за това е признаването от Доналд Тръмп на Ерусалим за столица на Израел.
„Трябва да отправим призив и да работим за започване на интифада срещу ционисткия враг“, каза в реч в Газа лидерът на Хамас Исмаил Хания, който нарече решението на Тръмп „обявяване на война“.
Това решение сложи край на мирните споразумения от Осло и „завинаги е погребало мирният процес в Близкия изток“, предаде ТАСС, цитирайки телевизия Ал Джазира.
„Заявяваме, че Ерусалим е неделим, нито Източен, нито Западен, и ще продължи да бъде столица на Палестина, на цяла Палестина“, каза Хания.
Палестинците на Западния бряг днес стачкуват в знак на протест срещу решението на президента на САЩ. Протестът е по инициатива на палестинското правителство. Затворени са всички търговски центрове, училищата и учрежденията.

Десет палестинци от квартал Исауия в Източен Ерусалим бяха арестувани през изминалата нощ, след като близо до голяма улица бяха хвърлени коктейли Молотов.

Нямаше обаче големи протести или сблъсъци между палестинци и израелските сили за сигурност.
В Газа късно снощи палестинци излязоха на улицата, скандирайки лозунги срещу Тръмп и запалиха автомобилни гуми в градовете Бейт Ханум в северната част на Газа, в град Газа и в градчетата Хан Юнис и Рафах.
Саудитският кралски двор, начело с крал Салман и влиятелния му син, престолонаследника Мохамад бин Салман, осъди решението на американската администрация за Ерусалим, съобщи Асошиейтед прес. Това е рядък случай на порицание от страна на Рияд на действията на неговите американски съюзници и президента Тръмп, отбелязва агенцията. Рияд днес припомни, че вече е предупреждавал да не се предприе такъв ход, отново изрази „дълбоко си съжаление“ от това „неоправдано и безотговорно“ решение.