ГЕРБ срещу БСП: За и против КСНС да разгледа сделката за ЧЕЗ

БСП са съгласни сделката с ЧЕЗ да се разгледа от КСНС, тъй като засяга националната исгурност. ГЕРБ обаче смятат, че всичко по темата е изговорено и националнит интереси са защитени.

Корнелия Нинова: Проблемът с ЧЕЗ се задълбочава, КСНС да се произнесе

Всеки ден излиза информация и факти, които опровергават твърденията на правителството по сделката с ЧЕЗ. От Чехия опровергават това, което казва българското правителство. Проблемът се задълбочава и не се вижда скорошното му решение.

Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова при посещението си в Брегово. Тя добави, че е нормално президентът да е притеснен, защото става въпрос за правата на почти 3 млн. български граждани и националната сигурност.

Приветствам президента за решението му да свика КСНС. Много правилна и навременна стъпка, каза още Нинова.

Нинова заяви, че на предстоящия КСНС левицата отново ще изрази позицията си държавата, на пазарен принцип, да се конкурира и да изкупи дела на ЧЕЗ, а не да си партнира с фирми. Лидерът на БСП добави, че вече много граждани са се включили в подписката, инициирана от левицата, с която се иска разваляне на сделката за ЧЕЗ.

ГЕРБ: Сделката за ЧЕЗ не застрашава националната сигурност

Сделката за ЧЕЗ не застрашава националната сигурност. Това каза в отговор на журналистически въпрос председателят на парламентарната енергийна
комисия Делян Добрев, цитиран от БТА.

По думите му преди една седмица всички служби са били изслушани в Комисията по
енергетика, където са заявили, че нямат притеснения по сделката.
Според Добрев трябва да се прави разлика между БНБ, КФН и КЕВР.

Той обясни, че БНБ и Комисията за финансов надзор одобряват купувачите, защото
хората имат спестявания в банките или индивидуални партиди в пенсионните фондове -т.е. там има средства, които държавата трябва да защити.

Затова, по думите му, в тези два закона, при тези две институции, има текст, който разрешава сключването или несключването на определена сделка, за да се защитят именно тези спестявания.

„В случая с КЕВР и ЕРП-ата не е такъв. Ние нямаме спестовни сметки в ЕРП-ата, ние нямаме наши пари, които ЕРП-ата държат. ЕРП-то просто предоставя услуга на населението и тази услуга е силно регулирана от страна на регулатора по отношение на качеството и цената на услугата“, допълни Делян Добрев.

Той изтъкна, че в закона изрично са разписани текстове, които при
нарушаване на снабдяването или лицензията, КЕВР има право да отнеме контрола от страна на собственика активите и да назначи особен управител. „Това сигурно е единственият закон, в който можеш да влезеш в една частна фирма, да махнеш изпълнителния директор и да назначиш такъв от КЕВР, за да гарантираш, че услугата се изпълнява качествено“, добави Добрев.

Председателят на Комисията по енергетика в парламента е убеден, че цената на тока не може да се увеличи двойно, ако дойде нов собственик, защото тя се определя от регулатора. Според него енергийният бизнес у нас е силно регулиран