Езикът на жестовете показа превъзходство на Тръмп над Ким

Срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун започна с 13-секундно ръкостискане, с което и двамата се опитаха да дадат израз на желанието да командват, но проявиха известно безпокойство, предаде Ройтерс.

Експерти по езика на тялото казаха, че с ръкостискането Доналд Тръмп проявява обичайната си доминантност, като първи протяга ръка, а след това потупва многократно горната част на ръката на севернокорейския лидер.

За да не позволи надмощие, Ким Чен-ун здраво стиска ръката на Доналд Тръмп и го гледа право в очите, преди да се обърне към журналистите.

„Това не беше необмислено ръкостискане, каза пред Ройтерс Алън Пийз, австралийски експерт по езика на тялото и автор на няколко книги. – Стиснатите ръце се движеха нагоре-надолу енергично, всеки придърпваше другия по-близо. И двамата се стараеха другият да не бъде доминантен“.

Какво показаха ръцете?

Когато са седнали ръцете на Ким Чен УН са затворени, вкопчени една в друга.

Според наръчника на жестовете притиснал и стиснал ръцете заедно е самостоятелен умиротворяването жест. Един човек, който прави това се чувства неудобно, нервен е. Той се опитва да се увери,, „Всичко ще бъде наред.

Стисна ръце с преплетени пръсти показват голяма тревога и разочарование. Този човек си мисли, „Нещата се развиват наистина лоши“.

Тръмп дължи ръцете опънати с докосната пръсти.

Steepling е поза на ръцете, когато пръстите ти се докосват само с върховете  (пръстите на ръцете наподобяват камбанария). Това е проява на доверие и увереност. Ще видите това в адвокат или шахматист, който току-що намери начин да унищожи противника си.

Защо на  Доналд Тръмп е лесно да излъчва авторитет?

Той е световен лидер, бизнесмен, телевизионна звезда, владеещ ефективно езика на тялото. Тръмп е по-висок от Ким Чен-ун.

Севернокорейският лидер е и почти два пъти по-млад от американския президент.

На път към библиотеката, където беше първата им среща, Доналд Тръмп се опитва да намали напрежението, като бъбри с Ким Чен-ун и го оставя да ходи малко пред него. Доналд Тръмп обаче контролира разговора, като потупва Ким Чен-ун и го насочва с ръка към помещението. Ким Чен-ун също потупва няколко пъти Доналд Тръмп, опитвайки се да установи контрол. Той гледа предимно надолу, докато Тръмп говори, но няколко пъти поглежда нагоре.

„Доналд Тръмп говореше отстъпчиво, почти смирено, но езикът на тялото му ясно казваше „Аз съм по-старшият тук“, добави Пийз.

Карен Леун, управляващ директор на сингапурска компания за обучение в лидерство, каза, че Доналд Тръмп не е проявил никаква вражда, като на срещата на Г-7 в Канада миналата седмица, когато той се нахвърли с думи към Европейския съюз и канадския министър-председател Джъстин Трюдо заради търговски спорове. Въпреки това, желанието на Тръмп да доминира, се вижда ясно.

„Когато си стискат ръцете, можеш да видиш как връхчетата на пръстите им побеляват – тези двамата са алфа мъжкари – каза Леун. – И двамата искат да покажат доминантност и затова стискат ръцете си, сякаш ще си смажат костите“.

Според Леун обаче и двамата трудно са прикрили нервността си, след като са седнали. Тръмпсе усмихва накриво и прави нервни движения с ръцете, а Ким Чен-ун се навежда и гледа втренчено пода.